ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διά γυμνού οφθαλμού…

Εικόνα του άρθρου Διά γυμνού οφθαλμού…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2023, 15:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι καθαρή η λίμνη; Σταμάτησε να είναι ευτροφική; Η απάντηση είναι όχι. Ωστόσο, η λίμνη Παμβώτιδα παρουσιάζει καλύτερη εικόνα και το φαινόμενο της άνθησης του φυτοπλαγκτού (κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο συνήθως) δεν δίνει παρουσία τα τελευταία χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει πάρει υπό την… αιγίδα του τα της λίμνης και διεκδικεί την αποκλειστικότητα με κάθε ευκαιρία, ακόμα κι όταν φαίνεται ότι είναι θετικός σε συνεργασίες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για την «καθαρότητα» της λίμνης. Οι απαντήσεις ήρθαν μετά από επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία είχε κατατεθεί προεκλογικά με αφορμή αναρτήσεις του περιφερειάρχη στα social media.

«Η απόσταση μεταξύ μιας λίμνης που δεν βρωμάει και μιας καθαρής λίμνης, είναι μεγάλη» είπε η εισηγήτρια, περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα (Λαϊκή Συσπείρωση).

Ο κ. Καχριμάνης έκανε τη γνωστή επανάληψη: «Η διαφορά που υπάρχει, είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Αυτή είναι η δική μου διαπίστωση». Και επικαλέστηκε τα… νούφαρα ως απόδειξη της καλύτερης κατάστασης της λίμνης. «Η δύναμη της δουλειάς από το 2003 μέχρι σήμερα, μας έδωσε αυτά τα αποτελέσματα: Να μην έχουμε ούτε πέτσα από πλαγκτόν» είπε. Σημειωτέον ότι τα νούφαρα αναπτύσσονται όπου υπάρχουν ρηχά νερά.

Αναφέρθηκε (και πάλι) στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου και παλιότερα της Νομαρχίας Ιωαννίνων: λειτουργία των αρδευτικών δικτύων, αποκατάσταση της κυκλοφορίας υδάτων στις καταβόθρες του Μιτσικελίου και λειτουργία των πτηνοτροφείων (όπως είπε, τα απόβλητα πηγαίνουν στις μονάδες παραγωγής βιοαερίου).

Είπε μάλιστα ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είχε μετρήσεις που έχει κάνει το Γενικό Χημείο του Κράτους που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες. Δεν είπε τι είδους μετρήσεις είναι αυτές και αν υπολογίζονται όλες οι παράμετροι. Γενικά δεν παρέθεσε κανένα στοιχείο για τίποτα.

Κατά τα άλλα, έστρεψε τα βέλη του στη ΔΕΥΑΙ, με τον κ. Καχριμάνη να… καταγγέλλει ότι υπάρχουν κτίρια που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης, παρότι αυτό υπάρχει.

Τέλος, έκανε και μια αναφορά στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), λέγοντας: «Είμαστε πάντα στη διάθεσή του για κάθε παρέμβαση στην οποία μπορούμε να συμβάλουμε»…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back