dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης με πολλά… «αλλά»

Εικόνα του άρθρου Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης με πολλά… «αλλά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2019, 20:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την εκτίμηση ότι το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) δεν θα έχει καλή τύχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (το οποίο ελέγχει τα Π.Δ.), λόγω μη επικαιροποιημένης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης –η μόνη που υπάρχει είναι από το 2001-, έκανε η περιφερειακή αρχή Ηπείρου.

Επί του περιεχομένου του σχεδίου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ανέφερε ότι υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά σημεία. Στο στόχαστρό του για άλλη μια φορά μπήκαν οι «οικολογούντες» όπως τους χαρακτήρισε (αλλά και το… κιρκινέζι), ενώ υπεραμύνθηκε της κοινής πρότασης που είχαν καταθέσει Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών (διαβάστε εδώ). Κατά τα άλλα, ο κ. Καχριμάνης έκανε αναφορά σε ποικίλα ζητήματα που αφορούν τη λίμνη: από τα αναχώματα, για τα οποία υπήρχε πρόσφατα απόφαση του ΣτΕ, μέχρι τα λύματα.

Η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ξεκίνησε με υπηρεσιακή εισήγηση του εκτελεστικού γραμματέα  της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Σιώλο. Ο κ. Σιώλος εκτίμησε ότι το σχέδιο του Π.Δ. «κινείται σε θετική κατεύθυνση, έχοντας ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος». Ως μία από τις βασικές «αγκυλώσεις» ανέφερε «την αδόμητη ζώνη των 300 μ. στις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές» που περιλαμβανόταν σε παλιότερα σχέδια Π.Δ.

Ο εκτελεστικός γραμματέας, αφού ξεκαθάρισε ότι το Π.Δ. για τη λίμνη είναι «ένας περιβαλλοντικός κι όχι πολεοδομικός νόμος», έκανε μια εκτενή αναφορά στο ιστορικό των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων. Ο κ. Σιώλος υπενθύμισε την Κοινή  Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2003 για τις χρήσεις γης και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη, την οποία χαρακτήρισε «πρωτοποριακή» (με υπογραφές των τότε υπουργών Άκη Τσοχατζόπουλου και Βαγγέλη Αργύρη). Η ΚΥΑ αυτή κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων το 2007. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι απαιτείται Προεδρικό Διάταγμα κι όχι Κοινή Υπουργική Απόφαση. Και από το 2010, έχουν έρθει πολλά σχέδια…  Σε ένα από τα πολλά σχέδια που είχαν καταφτάσει στα Γιάννενα, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών κατέθεσαν την κοινή τους πρόταση.

Στα της διαδικασίας, ο κ. Σιώλος υπογράμμισε ότι «η ειδική περιβαλλοντική μελέτη του 2001 μπορεί να θεωρηθεί μη επίκαιρη και εξ αυτού καθιστά επισφαλές όποιο Π.Δ.».


Περί Μάτσικα

Επί του περιεχομένου του σχεδίου, ο κ. Σιώλος, παρουσία και κατοίκων του Μάτσικα, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια παράβλεψη», και παρέπεμψε στο ειδικό χωρικό σχέδιο που προβλέπεται στο πρόσφατα αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Ηπείρου αλλά και στην κοινή πρόταση που είχαν καταθέσει Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών. Στο υπό διαβούλευση σχέδιο, προβλέπεται η απαγόρευση δόμησης στον Μάτσικα.

Παρέμβαση έκανε και η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων, η οποία εστίασε κι αυτή με τη σειρά της στην απουσία επικαιροποιημένης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης. Αναρωτήθηκε για ποιο λόγο γίνεται δημόσια διαβούλευση, από τη στιγμή που ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος προκήρυξε μόλις πριν από λίγες μέρες τις σχετικές μελέτες για τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών Natura, μεταξύ των οποίων και η λίμνη Ιωαννίνων.

Η αντιπεριφερειάρχης (και υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων) έκανε ειδική αναφορά μόνο στον Μάτσικα, υποστηρίζοντας τα δίκαια των κατοίκων της περιοχής και υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Ηπείρου. Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων (και εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ) Παντελής Κολόκας, για να υπενθυμίσει ότι «η Παμβώτιδα είναι μια αστική λίμνη» και να επισημάνει την ανάγκη της ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες μπορεί να μην έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες του σχεδίου του Π.Δ.

Οι παρατάξεις

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο Κώστας Μπασιούκας έκρινε ότι το σχέδιο του Π.Δ. «είναι μια θετική πρωτοβουλία», η οποία απαιτεί ουσιαστικές διορθώσεις. «Για μας προτεραιότητα έχει το οικοσύστημα. Το υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη μιας ισορροπημένης σύνθεσης των απόψεων» τόνισε.

Όσον αφορά τις επιμέρους παρατηρήσεις, η παρατήρηση του κ. Μπασιούκα για την ανάγκη αδόμητης ζώνης 300 μ. στις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές, προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων του Μάτσικα και χαμόγελα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη. «Η Παμβώτιδα δεν είναι μια λίμνη για εκμετάλλευση» υπογράμμισε ο κ. Μπασιούκας.

Εκ μέρους της «Συμμαχίας Ηπειρωτών», εισηγητής ήταν ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης (ο επικεφαλής Γιώργος Ζάψας απουσίαζε). Ο κ. Χατζηεφραιμίδης, αφού έκανε μια εκτενή διήγηση απόδοσης ευθυνών, εκτίμησε ότι «το σχέδιο του Π.Δ. είναι χειρότερο από τα προηγούμενα» - την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ζάψας είχε αναφέρει ότι το σχέδιο κινείται «στη σωστή κατεύθυνση». Τέλος, ζήτησε από τον περιφερειάρχη να επιμείνει το περιφερειακό συμβούλιο στην απόφαση για την κοινή πρόταση Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών το 2013.

Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για «εξυπηρέτηση συμφερόντων» και για ένα «πλήρως πολιτικό και ταξικό σχέδιο». «Δεν μπορεί το σχέδιο να αφορά το γκολφ στον Κατσικά και το σκι στην Αμφιθέα» είπε χαρακτηριστικά, καταψηφίζοντας το σχέδιο του Π.Δ.

Ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση» πρότεινε κι αυτός, μεταξύ άλλων, την «αδόμητη ζώνη των 300 μ.» , τη ρητή αναφορά της στάθμης της λίμνης (469,54 μ.) και την απομάκρυνση των αναχωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3