Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από λάμπες μέχρι ηλεκτροκίνητα πλοιάρια

Εικόνα του άρθρου Από λάμπες μέχρι ηλεκτροκίνητα πλοιάρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2016, 18:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έργα συνολικής αξίας 54 εκατ. ευρώ ενέταξε η Περιφέρεια Ηπείρου, σε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕτΕπ). Τα έργα είναι στον τομέα της ενέργειας και η έγκριση για χρηματοδότηση 100% ήρθε χτες Τετάρτη 8 Ιουνίου από την ΕτΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Η πρώτη φάση που εγκρίθηκε την Τετάρτη, αφορά την τεχνική υποστήριξη για τον περαιτέρω σχεδιασμό των έργων για την πλήρη αντικατάσταση με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό του ηλεκτροφωτισμού ολόκληρου του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, τη μετατροπή του αστικού φωτισμού της Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Άρτας σε ένα σύγχρονης διαχείρισης (λειτουργικά και αισθητικά) δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, την αντικατάσταση με νέες, σύγχρονες τεχνολογίες, όλων των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων συστημάτων που εξυπηρετούν τη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε κτίρια όπου λειτουργούν δημοτικές και περιφερειακές υπηρεσίες (μαζί με κολυμβητήρια, χώρους κοινωνικής πρόνοιας κ.λπ.), την προδιαγραφή και ένταξη του φυσικού αερίου ως πρωτεύοντος ενεργειακού πόρου για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και την αναβάθμιση της συγκοινωνίας της πόλης των Ιωαννίνων με το Νησί με ηλεκτροκίνητα πλοιάρια, με παράλληλο εκσυγχρονισμό των σταθμών μετεπιβίβασης.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «με συστηματική, επίπονη και εξειδικευμένη εργασία, έχει φέρει στο στάδιο υλοποίησης ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, με επιπλέον πόρους από το ΕΣΠΑ, μέσα από το οποίο θα λυθούνζητήματα της Ηπείρου στον ενεργειακό τομέα». Η δεν αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη δήλωσε ότι «το έργο αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα που εγκρίνεται και θα υλοποιηθεί σε ελληνική Περιφέρεια, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι πόροι, οι χρηματοδοτήσεις και το σύνολο των αξιολογήσεων και εγκρίσεων προέρχονται εκτός Ελλάδας».

Το χρονοδιάγραμμα φτάνει μέχρι τέλος του 2018, η μείωση των ρύπων εκιμάται σε 25.000 τόνους CO2 το έτος και η εξοικονόμηση πόρων σε 5,2 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση 100% αφορά την τεχνική βοήθεια και ουσιαστικά, είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό που θα πέσει στην τοπική αγορά άμεσα.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι ο όρος "χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ" ουσιαστικά σημαίνει ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους και όχι μια τυπική χρηματοδότηση από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Πριν από έξι περιπου μήνες, η κυβέρνηση υπάγραψε με την ΕΤΕπ δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ για ενεργειακά έργα. Αντιστοιχες δανειακές συμβάσεις έχει υπογράψει η ΔΕΗ εδώ και μερικά χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
Φίλιππος Α.Φίλιος
Σπουδαίο έργο,μακάρι σε όλη την Ελλάδα,η εξοικονόμηση ενέργειας επιτρέπει την αποπληρωμή.Ευφυής κίνηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back