ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από ΕΣΠΑ πώς πάμε;

Εικόνα του άρθρου Από ΕΣΠΑ πώς πάμε;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/11/2017, 16:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αν  κάποιος πρέπει να αναζητήσει τις ενέργειες ή τα έργα που μέχρι στιγμής καθορίζουν την ταυτότητα του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», θα καταλήξει: στις υποδομές των βιολογικών καθαρισμών στο παράκτιο μέτωπο, στη σύνδεση της Ιόνιας οδού με τα Τζουμέρκα, στην αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίων θεάτρων, όπως της Δωδώνης και των Γιτάνων, στις κοινωνικές δομές και στις υποδομές υγείας, οι οποίες επί της ουσίας συνεχίζονται από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (επέκταση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, δημιουργία ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα, Στέγη Υποστηριζόμενης της ΕΛΕΠΑΠ, πολυδύναμο κέντρο «Χατζηκώστα» κ.λπ.).

Αν πάμε δε στα νούμερα, αυτά αποτυπώνουν τη μαθηματική αλήθεια, όπως αυτή καταγράφηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος η οποία έγινε στο ξενοδοχείο Grand Serai υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» (το ΕΣΠΑ της Ηπείρου δηλαδή) διαθέτει 337 εκατομμύρια. Η Υπηρεσία Διαχείρισης του προγράμματος της Περιφέρειας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι εντάξεις έργων έχουν φτάσει στο 57%, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις (η υπογραφή συμβάσεων) στο 22%. Όσο για τις πληρωμές –την περίφημη απορρόφηση-, αυτή ανέρχεται μόλις στο 10,7% που αντιστοιχεί σε 34,7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μεγάλη σημασία έχει ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ηπείρου, όπως και τα υπόλοιπα επιχειρησιακά προγράμματα, πετυχαίνει τον φετινό του στόχο. Επιπλέον, το 2018 αναμένεται να είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα –εντάξεις, νομικές δεσμεύσεις και πληρωμές.

Μία βασική εξέλιξη που αναμένεται, είναι η ενεργοποίηση του άξονα προτεραιότητας 1, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει λόγω διοικητικών εκκρεμοτήτων. Ο άξονας 1 είναι ιδιαίτερα κρίσιμος άξονας, καθώς αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας με ανάπτυξη της καινοτομίας και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Μία από τις εκκρεμότητες που λύθηκε τελευταία, αφορά τον ορισμό του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, με τον περιφερειάρχη να ορίζει τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που ακούστηκαν, έχει να κάνει με την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο έχει προτείνει τη δημιουργία δύο ερευνητικών κέντρων: ένα Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών και ένα Κέντρο Καινοτομίας Ελληνικού Κρέατος. Για τα δύο αυτά κέντρα, έχει αποφασιστεί να εκπονηθούν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Ηπείρου, παρουσιάστηκαν και οι δύο στρατηγικές ολοκληρωμένης εδαφικής επένδυσης: η πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα και το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών.

Επιστρέφοντας στους αριθμούς, η Περιφέρεια Ηπείρου, πέραν των πόρων του επιχειρησιακού προγράμματός της, θα έχει στη διάθεσή της άλλα 32,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και άλλα 43,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Συνολικά δηλαδή μέχρι το 2023 θα πρέπει να «επενδυθούν» στην Ήπειρο πάνω από 410 εκατ. ευρώ. Το ζητούμενο βέβαια είναι αυτή η «επένδυση» να λειτουργήσει και αναπτυξιακά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back