Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ με 1,2 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου Από το εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ με 1,2 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2018, 19:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Ηπείρου, κι όχι οι Δήμοι, αναλαμβάνουν να καλύψουν για έναν χρόνο το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος απορριμμάτων από τη μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στους ΧΥΤΑ (και στο μέλλον ΧΥΤΥ) της Ηπείρου.

«Σε ένα ακόμη ζήτημα που είχε προκύψει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, δίνει λύση η περιφερειακή αρχή» σημειώνει η Περιφέρεια Ηπείρου σε ανακοίνωσή της. Στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Περιφέρεια εξασφάλισε από το υπουργείο Οικονομίας χρηματοδότηση ύψους 1.273.988,10 ευρώ για τη μεταφορά του υπολείμματος στους ΧΥΤΑ Ελληνικού Ιωαννίνων, Καρβουναρίου Θεσπρωτίας και Βλαχέρνας Άρτας.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός υπό την ευθύνη της Περιφέρειας για την ανάθεση του έργου για 12 μήνες. «Με τον τρόπο αυτό και χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό της Περιφέρειας, δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας και κατ’ επέκταση στους δημότες των 18 δήμων της» επισημαίνει η περιφερειακή αρχή. Την ανακοίνωση συνοδεύει και επιστολή της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη προς τους δημάρχους και τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων. Η κ. Καλογιάννη, η οποία γενικότερα αντιμετωπίζει τους Δήμους… με αρκετά κοφτό τρόπο, ενημερώνει διά της επιστολής τους δημάρχους για τις εξελίξεις αλλά και για την επερχόμενη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. «Προκειμένου να μεριμνήσετε για την ομαλή μεταφορά των συμβατικών ποσοτήτων ΑΣΑ (Αστικά Στερεά Απόβλητα), του Δήμου σας, στην εγκατάσταση, θα ενημερωθείτε δεόντως προσεχώς» τονίζει προς τους δημάρχους και τους προέδρους των φορέων διαχείρισης.

Η μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι αναμένεται να ξεκινήσει τη δοκιμαστική της λειτουργία τον Οκτώβριο, και την κανονική της λειτουργία τον Ιανουάριο.

Η μονάδα είναι μέγιστης δυναμικότητας 105.000 τόνων/έτος και θα επεξεργάζεται σύμμεικτα απόβλητα (όλα όσα δηλαδή περιέχονται στον κοινό πράσινο κάδο απορριμμάτων). Περιλαμβάνει δε μια μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και μια μονάδα βιολογικής επεξεργασίας. Στην πρώτη μονάδα, θα ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά, σιδηρούχα υλικά) μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος. Στη δεύτερη μονάδα, η οποία αποτελείται από δύο κλειστούς αντιδραστήρες, θα γίνει η παραγωγή βιαερίου (ισχύος 1,5 MW) μέσω αναερόβιας επεξεργασίας ενώ θα ακολουθεί η αερόβια επεξεργασία του χωνεμένου υλικού για την παραγωγή κομπόστ.

Στην όλη υποδομή, υπάρχει και ένας σταθμός μεταφόρτωσης υπολειμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ποσοστό το 39% της συνολικής ποσότητας των σύμμεικτων αποβλήτων που θα εισέρχονται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα υπολείμματα θα πηγαίνουν με κοντέινερ στους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Η μονάδα ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι θα λειτουργεί από την «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back