ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Από ένα δρόμο στα Γιάννενα, σε μια διάσημη αθηναϊκή στοά

Εικόνα του άρθρου Από ένα δρόμο στα Γιάννενα, σε μια διάσημη αθηναϊκή στοά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2022, 03:39
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Σπύρος Μήλιος ή Σπυρομήλιος όπως έμεινε γνωστός, ήταν ένας από τους αγωνιστές της επανάστασης του ’21, με καταγωγή από τη Χειμάρρα. Επίσης, στην καριέρα του διετέλεσε πέντε φορές υπουργός Στρατιωτικών, διοικητής της σχολής Ευελπίδων, αλλά και πρόεδρος της Βουλής.

Το όνομά του έχει ένας δρόμος των Ιωαννίνων, στην Καραβατιά.

Ο Σπυρομήλιος μεγάλωσε σε στρατιωτική οικογένεια και ήταν ο «γιος του Μιχάλη» ή Μίλιου, όπως λεγόταν ο πατέρας του. Σπούδασε στη Νάπολη της Ιταλίας και επέστρεψε σε νεαρή ηλικία στα Γιάννενα, με σκοπό να συντάξει τη στρατιωτική γεωγραφία της Ηπείρου. Ήταν πολύγλωσσος και θήτευσε ως στρατιωτικός σύμβουλος του Αλή Πασά. Μετά το θάνατο του Αλή, εντάχθηκε στις ελληνικές δυνάμεις στο Λιγοβίτσι, κοντά στο Αγρίνιο, υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Πήρε μέρος στην άμυνα του Μεσολογγίου και τελικά, ως πληρεξούσιος του Ανδρέα Μιαούλη, προσπάθησε να φέρει βοήθεια από τη Ζάκυνθο, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο ένας από τους αδερφούς του, ο Νικόλαος, σκοτώθηκε στην Έξοδο. Ο ίδιος, μαζί με τον άλλο αδερφό του, τον Ζάχο, εντάχθηκε στη  δύναμη του Καραϊσκάκη. Στα απομνημονεύματά του, έχει αφήσει μια σημαντική καταγραφή της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Στην αυγή του ελληνικού κράτους, διορίστηκε αρχηγός της φρουράς του Δημήτριου Υψηλάντη και λόγω της σχέσης του με τον Καποδίστρια, φυλακίστηκε στο Παλαμήδι.

Για πέντε χρόνια, το 1840 διεύθυνε τη σχολή Ευελπίδων και το 1843 πήρε μέρος στο συνταγματικό κίνημα. Αφού γλίτωσε από μια εξορία, έγινε υπουργός Στρατιωτικών στις κυβερνήσεις Κριεζή, Μιαούλη, Ιωάννη Κολοκτρώνη, Μωραϊτίνη και Βούλγαρη, για 19 συναπτά έτη. Το 1872 ήταν πρόεδρος της Βουλής.

Στο κέντρο της Αθήνας, για την ακρίβεια μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Αμερικής, Σταδίου και Βουκουρεστίου, υπάρχει σήμερα η «στοά Σπυρομήλιου», ίσως η πιο κοσμοπολίτικη στοά της Αθήνας. Φέρει το όνομα του χειμαρριώτη στρατιωτικού και πολιτικού, παρότι δημιουργήθηκε περίπου 40 χρόνια μετά το θάνατό του.

Η στοά είναι ουσιαστικά το αίθριο του Μεγάρου Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο δημιούργησε ο Σπυρομήλιος. Το κτίριο είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και ιστορικότερα της Αθήνας, χτισμένο στη δεκαετία του ’20 από τους αρχιτέκτονες Κασσάνδρα και Μπόνη. Ο Σπυρομήλιος ήταν από τους πολιτικούς που συντέλεσαν τα μέγιστα στην ίδρυση του ΜΤΣ, το 1853 και μάλιστα, κληροδότησε μέρος της περιουσίας του, στο ταμείο.  Η στοά πήρε τιμής ένεκεν, το όνομά του.

O Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε δρόμο της πόλης, το 1968, με πρόταση του τότυε διευθυντή του Δήμου Ιωαννίνων, Δ. Μ. Πάλλα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back