Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η στοά δίπλα από την κεντρική πύλη του Κάστρου

Εικόνα του άρθρου Η στοά δίπλα από την κεντρική πύλη του Κάστρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2021, 14:06
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από έναν μήνα, η εσωτερική στοά δίπλα από την κεντρική πύλη του Κάστρου των Ιωαννίνων άνοιξε ξανά για το κοινό. Είχε μείνει κλειστή για τουλάχιστον δύο χρόνια, για λόγους που δεν έχουν γίνει εντελώς σαφείς.

Σημασία έχει πια ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με αναπληρώτρια διευθύντρια τη Βαρβάρα Παπαδοπούλου κατάφερε να «επιστρέψει» στην πόλη το ιδιαίτερο αυτό σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.


Μια στοά ανάμεσα στο βυζαντινό και στο οθωμανικό τείχος του Κάστρου, εκεί που πριν από λίγα χρόνια οι αρχαιολογικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν και την ύπαρξη αρχαίας οχύρωσης… Τρεις διαφορετικές περίοδοι σε ένα τμήμα του Κάστρου μήκους 100 μ. περίπου. Στη στοά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έχει στεγάσει τη μόνιμη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ιωάννινα: από τη βυζαντινή καστροπολιτεία στην οθωμανική μεγαλούπολη», όπου με συντομία καταγράφεται η ιστορία του Κάστρου.

Τις ημέρες αυτές, το παρελθόν συναντά το παρόν, η πολιτιστική κληρονομιά τον σύγχρονο πολιτισμό, με τον εν λόγω χώρο να αποκτά και μια άλλη διάσταση. Το φεστιβάλ Photometria εκθέτει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου τα 5 καλύτερα portfolios του διαγωνισμού Photometria Student Awards 2021.

Oι αρχαιολογικές υπηρεσίες δούλεψαν συστηματικά στη στοά αυτή τη δεκαετία του ’10, με τη συνδρομή του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Τότε έγιναν και ανασκαφικές τομές, κατά τις οποίες αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των τειχών επί ελληνιστικού τείχους. Είναι πια σαφές ότι η συγκεκριμένη θέση, όπου βρίσκεται το Κάστρο, είχε κατοικηθεί ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. Το όνομα της θέσης όμως δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη.

Πάνω λοιπόν στο αρχαίο τείχος εδράζεται το τείχος της βυζαντινής οχύρωσης, που ακολουθεί την ίδια πορεία. Το 1815, ο Αλή πασάς, προχωρώντας σε ένα εκτεταμένο οικοδομικό πρόγραμμα, κατασκεύασε στη συγκεκριμένη πλευρά του Κάστρου, η οποία ήταν και η πιο ευάλωτη αμυντικά, ένα δεύτερο τείχος, με το κενό μεταξύ των δύο οχυρώσεων να αξιοποιείται για την ανάπτυξη στοάς που κάλυπτε ανάγκες των στρατευμάτων.

Στην πιο σύγχρονη εποχή, στον 20ο αιώνα, η στοά αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό Στρατό.


Και μια σημείωση: Στη στοά, στο τελευταίο της τμήμα, εκτίθεται το ένα φύλλο της θύρας της κεντρικής πύλης. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, η πύλη διέθετε εξωτερικά κινητή ξύλινη γέφυρα πρόσβασης λόγω της τάφρου που υπήρχε. Όταν η τάφρος επιχωματώθηκε, η πύλη απέκτησε μια δίφυλλη ξύλινη με μεταλλική επένδυση θύρα.  Το δεξί φύλλο της θύρας διατηρείται στην αρχική του θέση, στην πύλη. Το αριστερό φύλλο, που ήταν και το πιο ταλαιπωρημένο, μετά από συντήρηση που έγινε, τοποθετήθηκε εντός της στοάς ως έκθεμα.

*Η στοά είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back