Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πατριάρχης, ο αρχιεπίσκοπος και ο Άγιος Παΐσιος

Εικόνα του άρθρου Ο πατριάρχης, ο αρχιεπίσκοπος και ο Άγιος Παΐσιος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2020, 22:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ανακήρυξη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου σε επίτιμο δημότη Ιωαννίνων αποφάσισε να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Με την κίνηση αυτή, που γίνεται με αφορμή την έλευση του οικουμενικού πατριάρχη για τα θυρανοίξια του ναού Αγίου Παϊσίου στην Κιάφα στις 12 Ιουλίου, η δημοτική αρχή προσδοκά σε μια προστιθέμενη αξία για την πόλη Ιωαννίνων.  Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβλεφθεί και η σημασία του γεγονότος ότι η απόδοση της τιμής στον οικουμενικό πατριάρχη γίνεται από μια πόλη με εβραίο δήμαρχο.

Στην τιμή προς το πρόσωπο του οικουμενικού πατριάρχη (στον οποίο θα απονεμηθεί και το χρυσό μετάλλιο της πόλης) συμφώνησαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, με εξαίρεση την «Αριστερή Παρέμβαση» (με τον Χρήστο Πατσούρα να επιμένει στα περί διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους) και τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Λευκό ψήφισε δε ο δημοτικός σύμβουλος Βλάσης Παπαχρήστος από την παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή».

Τα της Εκκλησίας στο δημοτικό συμβούλιο, δεν τελείωσαν εδώ. Η ανέγερση του προκάτ ναού του Αγίου Παϊσίου, ενός κτιρίου χωρίς κάποια αρχιτεκτονική αντίληψη, οδηγεί σε ένα ντόμινο κι άλλων αποφάσεων. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ονομάσει την πλατεία που θα διαμορφωθεί μπροστά από τον ναό «πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου» και την οδό που οδηγεί στην πλατεία «οδό Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β'». Από την ψηφοφορία, απείχαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση», ενώ αρνητική ήταν η ψήφος της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή».

Το σχετικό αίτημα να τιμηθούν με αυτόν τον τρόπο ο οικουμενικός πατριάρχης και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος το είχε καταθέσει στον δήμαρχο Ιωαννίνων ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος (όπως έχει καταθέσει και αίτημα για τη διαμόρφωση της πλατείας). Είναι προφανές ότι ο κ. Μάξιμος επιχειρεί να προσδώσει κύρος και αίγλη στον ναό του Αγίου Παΐσίου με την απόδοση τιμών στους δύο ιεράρχες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back