ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από ακόμα λιγότερους θα εκλέγονται οι πρυτάνεις

Εικόνα του άρθρου Από ακόμα λιγότερους θα εκλέγονται οι πρυτάνεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2020, 13:40
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μικραίνει και άλλο το εκλεκτορικό σώμα της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς το Υπουργείο Παιδείας αφαιρεί και τους διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και τα μέλη ειδικού και ερευνητικού προσωπικού (ΕΤΕΠ-ΕΔΙΠ κ.λπ.) από την εκλογή πρυτανικής αρχής, με το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.

Οι νόμοι των τελευταίων ετών έχουν ανάγει την εκλογή της διοίκησης του πανεπιστημίου σε υπόθεση όλο και μικρότερου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, συνήθως με τη δικαιολογία των «πελατειακών σχέσεων» καθηγητών με παρατάξεις. Αυτό ωστόσο δεν συντέλεσε ποτέ στην αποτροπή των φαινομένων, ειδικά από τη στιγμή που οι παρατάξεις είχαν αναφορά σε κυβερνητικά κόμματα.

Η απόφαση περιστέλλει ακόμα περισσότερο την έννοια της «πανεπιστημιακής κοινότητας», τη στιγμή μάλιστα που οι σύλλογοι εργαζόμενων και ερευνητικού προσωπικού εκπροσωπούνται στη σύγκλητο.

Επίσης, το νέο νομοσχέδιο που είναι σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ενιαίο ψηφοδέλτιο για την πρυτανική αρχή και μια μόνο θητεία για τον πρύτανη και δύο θητειών για το ίδιο πρόσωπο σε θέσεις πρύτανη και αντιπρύτανη. Ο χρόνος θα υπολογίζεται από την έναρξη ισχύος του νόμου, οπότε και πάλι οι ήδη υπηρετήσαντες ή υπηρετούντες, έχουν περιθώριο εκλογής.

Ακόμα, το υπουργείο θα καθορίσει «βάση μετεγγραφής» για φοιτητές-φοιτήτριες, που θα είναι η βάση εισαγωγής, μείον 2.750 μόρια.

Η διαβούλευση για το νομοσχέδιο, γίνεται εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back