Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Από το «αφήστε με να ζήσω» στο «αγέννητο παιδί» και το χέβι μέταλ

Εικόνα του άρθρου Από το «αφήστε με να ζήσω» στο «αγέννητο παιδί» και το χέβι μέταλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2022, 18:43
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο περίπου χρόνια μετά την εκδήλωση των πολέμιων των εκτρώσεων στα Ιωάννινα, το πολιτικό σκηνικό αναταράχθηκε και πάλι, λόγω ενός αντίστοιχου, οπισθοδρομικού και σκοταδιστικού γεγονότος.

Το Υπουργείο Παιδείας είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για να κυκλοφορήσει στα σχολεία ένα «επιμορφωτικό βίντεο», στο ίδιο κλίμα (αλλά με εξαιρετικά… γραφικές θεωρίες, πλην της γενικής αντιεπιστημονικότητας), από την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής.

Μετά τη γενική κατακραυγή, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανακάλεσε την αδειοδότηση, ωστόσο η «ζημιά» είχε ήδη γίνει: το Υπουργείο Παιδείας και η υπουργός Νίκη Κεραμέως εκτίθενται για στήριξη που παρέχουν σε αναχρονιστικές, συντηρητικές, αντιεπιστημονικές αντιλήψεις.

Το «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» του σωματείου αναφέρει μια σειρά από κωμικοτραγικές θεωρίες, όπως για παράδειγμα, τι παθαίνει το νεράκι όταν «ακούει» Μότσαρτ ή χέβι μέταλ…

Εκτός αυτών, η εταιρεία ισχυρίζεται, σε βίντεο που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες, ότι η σύλληψη ξεκινάει από τη στιγμή που «συλλαμβάνεται η ιδέα» για ένα παιδί, ότι οι σκέψεις της μητέρας περνάνε στο έμβρυο δια του αίματος κ.α.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μερόπη Τζούφη με ανακοίνωσή της, κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας ότι έχει μετατραπεί σε «σε θεσμικό ‘αρνητή’ του ορθολογισμού και της επιστήμης» με αφορμή το βίντεο, «το οποίο αναπαράγει και διαδίδει τη σκοταδιστική θεωρία περί αγέννητου παιδιού, προπαγανδίζει συντηρητικές ψευδοθεωρίες για τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα, τη γονεϊκότητα και το σώμα, ενοχοποιώντας τις γυναίκες και αμφισβητώντας το δικαίωμα στην άμβλωση».

Συμπληρώνει ακόμα ότι «κάθε  τους πρωτοβουλία απαντά στο ακροδεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας και των ακραίων εκκλησιαστικών κύκλων, ακόμα και αν χρειαστεί να διαστρεβλώσουν την επιστημονική αλήθεια και να σημαδέψουν τις εφηβικές ψυχές».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back