ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αφήστε μας να πάμε πίσω;

Εικόνα του άρθρου Αφήστε μας να πάμε πίσω;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2020, 17:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κίνηση «Αφήστε με να ζήσω» που έρχεται και στα Γιάννενα, στις 22 Φεβρουαρίου, για εκδήλωση κατά των εκτρώσεων, έχει απασχολήσει ήδη πολύ την επικαιρότητα. Όχι μόνο γιατί αμφισβητεί ένα δικαίωμα επιλογής των γυναικών που έχει νομοθετηθεί εδώ και χρόνια, ούτε γιατί η ρητορική του μοιάζει δανεική από τις πιο αναχρονιστικές περιόδους της ελληνικής και όχι μόνο, κοινωνίας, αλλά και γιατί οι διασυνδέσεις του φτάνουν μέχρι τις παρυφές της ακροδεξιάς.

Παρά την προσπάθεια για «αποπολιτικοποιημένη» ταυτότητα που επιδιώκει για τον εαυτό της η κίνηση, τα ρεπορτάζ και οι έρευνες που προέκυψαν μετά το «περιστατικό του Μετρό», έφεραν στο φως σχέσεις που φτάνουν μέχρι τη δημοτική αρχή του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα. Μια από τις εντεταλμένες συμβούλους, η Δήμητρα Ινές Αγγέλη-Λυκούδη,  είναι γραμματέας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων. Έγινε γνωστή όμως, όχι για τη σχέση της με το «Αφήστε με να ζήσω», αλλά γιατί την απόφασή της να κλείσει το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας στα Σεπόλια. Υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την καταγγελία ότι συμμετείχε το 2011 σε συγκέντρωση της ΧΑ,  ωστόσο την επόμενη μέρα τοποθετήθηκε πρόεδρος της εταιρίας «Αθηναϊκό Αέριο».

Η διαφήμιση που αναρτήθηκε σε διαφημιστικό χώρο του Μετρό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εν τέλει, το κατέβασμα της διαφήμισης. Η ΣΤΑΣΥ δικαιολογήθηκε ότι «πρόκειται για φορέα βραβευμένο που δημιουργήθηκε από πολυτέκνους. Στην αφίσα δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στις αμβλώσεις, έτσι κρίθηκε πως δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», κάτι που μάλλον αντιλήφθηκαν μόνο οι υπεύθυνοι της εταιρίας, η οποία παρεμπιπτόντως έχει πολύ αυστηρά κριτήρια για τις διαφημίσεις που αναρτά σε προθήκες του Μετρό. 

Έφτασε μάλιστα να παρομοιάσει το δικαίωμα στην έκτρωση με το… βιγκανισμό, καθώς είχε φιλοξενηθεί σχετική διαφήμιση προ καιρού, λέγοντας ότι «να θυμίσουμε πως προσφάτως φιλοξενήθηκε αφίσα και του vegan κινήματος όπου και είχαμε αντιδράσεις από την άλλη πλευρά». Ίσως αυτή να είναι και η πιο αποτυχημένη απολογία στο χώρο του ελληνικού μάρκετινγκ, τα τελευταία χρόνια.

Το κίνημα κατά των αμβλώσεων όμως δεν είναι απλώς παραθρησκευτικές οργανώσεις και συντηρητικοί κύκλοι που προσπαθούν ουσιαστικά να αλλάξουν ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα, με επιχειρήματα που κριτικάρονται συχνά ως αντιεπιστημονικά και αναληθή.

Στα Γιάννενα, είναι και φορείς οι οποίοι κατέχουν σημαντική θέση στην κοινωνική ζωή της πόλης ή έχουν επαφές με κόμματα και βουλευτές.

Στο μεσοδιάστημα της υπόθεσης της αφίσας και της εκδήλωσης που θα γίνει στα Γιάννενα στις 22 Φεβρουαρίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πήρε μια από τις πιο αναχρονιστικές και επικίνδυνες αποφάσεις, δεδομένης της κοινωνικής επιρροής που ασκεί η εκκλησία στην Ελλάδα, ανακηρύσσοντας την «εκουσία έκτρωσιν ως φόνο». Τον περασμένο Ιούλιο, είχε καθιερώσει την «ημέρα αγέννητου παιδιού». Η ελληνική εκκλησία έχει εδώ και χρόνια εκπεφρασμένη θέση κατά των εκτρώσεων, οπότε δεν προέκυψε ως κάτι καινούργιο.

Το καινούργιο, είναι ότι συντίθεται μια εκστρατεία που στη δήθεν φιλελεύθερη εκδοχή της προσπαθεί να αντιπαλέψει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το οποίο είναι υπαρκτό και στη συντηρητική της, να πολεμήσει ένα δικαίωμα που δεν αφορά κανέναν άλλο πλην της γυναίκας που παίρνει την απόφαση, και το σώμα της.

Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, εκτός από τους αναμενόμενους πολυτεκνικούς φορείς και τις παραθρησκευτικές οργανώσεις, η Μητρόπολη, ένας επίσημος θεσμός δηλαδή, βάζει υπό την αιγίδα της την εκδήλωση. Tο ίδιο έχει γίνει κατά περίπτωση και με άλλες Μητροπόλεις, σε πόλεις όπου έχουν γίνει ανάλογες εκδηλώσεις.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων δεν φημίζεται πλέον για τον κοινωνικό της φιλελευθερισμό, όπως παλιότερα, άσχετα εάν οι οικονομικές της ασχολίες, της επιτρέπουν πλέον να εισέλθει στο θαυμαστό κόσμο των ρεκόρ Γκίνες. Μετά την πρωτοβουλία για τον προκάτ «πρώτο ναό του Αγίου Παϊσίου στην Ελλάδα»,  προς τιμή του αγιοποιημένου μοναχού ο οποίος έκανε… προφητείες, ήρθε τώρα η στήριξη και κυρίως, νομιμοποίηση, μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης πρωτοβουλίας για να επιβεβαιώσει τη συντηρητική στροφή.

Ανάμεσα στους διοργανωτές βρίσκεται και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου. Το συνδικαλιστικό όργανο των στρατιωτικών είναι πολύ δραστήριο, διεκδικώντας μια σειρά αιτήματα  για την εργασιακή κατάσταση των μελών του, με συναντήσεις με βουλευτές, αντίστοιχες φωτογραφίες κ.λπ. Η διοίκηση και ειδικά ο πρόεδρος όμως, έχει βρεθεί στην επικαιρότητα για λάθος λόγους, όπως για παράδειγμα, για το γεγονός ότι ήταν αυτός που κάλεσε η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή να μιλήσει στη Βουλή για τα θέματα των στρατιωτικών. 

Ο ίδιος, έχει μιλήσει στο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας που έγινε στα Γιάννενα το καλοκαίρι του 2018 και γι αυτό το λόγο (ανάμεσα σε άλλους), ένας ασκούμενος δικηγόρος στην Άρτα υπέβαλλε αναφορά στο ΓΕΣ.

Ο «αναχρονιστικός συνδυασμός» και η συγκυρία στα Γιάννενα, είναι εντυπωσιακά. Σχεδόν παράλληλα με την αναγγελία της εκδήλωσης, προέκυψε και το… κίνημα κατά των μεταμοσχεύσεων, που μοίρασε ανακοινώσεις στην πόλη. Πριν από μερικές μέρες, εκδήλωση «σκεπτικισμού» κατά των μεταμοσχεύσεων που είχε προγραμματιστεί στην Κατερίνη, την οποία συνδιοργάνωναν η «Σχολή Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης», το τοπικό Λύκειο Ελληνίδων και η εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα» τελικά ακυρώθηκε

H ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «επειδή θεωρούμε τους ευρισκόμενους στην κατάσταση του ‘εγκεφαλικού θανάτου’ ασθενείς και όχι νεκρούς, σεβόμενοι πλήρως την ιερότητα, ίσως και κρισιμότητα για το αιώνιο μέλλον, των τελευταίων στιγμών της εντεύθεν του τάφου ζωής των, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την από αυτούς αφαίρεσε προς μεταμόσχευση των ζωτικών τους οργάνων καθ' ην στιγμήν πάλλεται η καρδιά τους». Το τελευταίο χωρίο προέρχεται από εγκύκλιο του μητροπολίτη Πειραιά, που δεν έχει μείνει στην ιστορία για τις «ήπιες» δηλώσεις του, φτάνοντας μέχρι και τους New York Times

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back