Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Απαγορευτικό» για το Κάστρο

Εικόνα του άρθρου «Απαγορευτικό» για το Κάστρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2017, 02:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έχει περάσει μια δεκαετία σχεδόν από τότε που ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να «κλείσει» τις πύλες του Κάστρου για τα αυτοκίνητα που δεν ανήκαν στους μόνιμους κατοίκους. Το μέτρο αυτό δεν άντεξε για πολύ καιρό. Η διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν καθοριστική για την αποτυχία της παρέμβασης (μετά από χρόνια ακολούθησε η επανίδρυσή της). Κι όλα αυτά σε μια εποχή που το Κάστρο δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο είναι σήμερα λόγω και των νέων υποδομών πολιτισμού που έχουν αναπτυχθεί εντός της καστροπολιτείας. Οι πινακίδες απαγόρευσης εισόδου πάντως παραμένουν στις θέσεις τους. Μόνο που δεν τις «βλέπει» κανείς.

Την απαγόρευση του 2008, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισε στη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση να την «ανανεώσει», προχωρώντας παράλληλα σε περισσότερες λεπτομέρειες. Μόλις ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία (έλεγχος της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας), στις τρεις εισόδους αυτοκινήτων του Κάστρου θα μπουν πινακίδες στις οποίες θα αναγράφεται «Πλην κατοίκων Κάστρου με κάρτα». Οι μόνιμοι κάτοικοι θα κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να πάρουν το... πάσο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι διατηρούν ξενώνες, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει τελικά ότι εν δυνάμει ο κάθε ξενοδόχος δικαιούται τις ειδικές κάρτες εισόδου σε ποσοστό 70% των δωματίων του για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Και εδώ ακριβώς έγινε μια εκτενής συζήτηση που ανέδειξε μια κόντρα μεταξύ των κατοίκων του Κάστρου και των ξενοδόχων, με τους πρώτους να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους -η αρχική εισήγηση της αντιδημάρχου Ελένης Βασιλείου έκανε λόγο για κάρτες για τους ξενώνες σε ποσοστό 70% των κλινών, που αντιστοιχεί περίπου σε 55 κάρτες εισόδου.

Από την όλη συζήτηση προέκυψε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι το πάρκινγκ. Πόσες θέσεις πάρκινγκ υπάρχουν στο Κάστρο; Περίπου 200. Αυτή ήταν η γενικότερη εκτίμηση, χωρίς να γίνει σαφές πώς ορίζεται μια θέση πάρκινγκ. Σημειωτέον ότι μια βόλτα μέσα στο Κάστρο «αποκαλύπτει» θέσεις πάρκινγκ... σε γωνίες ή έξω από κατοικίες, με έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης να καταλήγει μονής κατεύθυνσης.

Πόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του Κάστρου; Άγνωστο... Η απάντηση αυτή αναμένεται να δοθεί όταν κληθούν οι κάτοικοι να καταθέσουν τα έγγραφά τους στον Δήμο για την προσκόμιση του πάσο. Σε αυτό το σημείο η κ. Βασιλείου έκανε γνωστό ότι όσα στοιχεία υπήρχαν στους υπολογιστές κατά την εφαρμογή του μέτρου πριν από μια δεκαετία, χάθηκαν στην πορεία με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Oπότε σε αναμονή των νέων στοιχείων (όπως αυτά προκύψουν από την κατάθεση των δικαιολογητικών εκ μέρους των κατοίκων).

Μια κανονιστική απόφαση, η οποία συνοδεύεται από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε κάποια σημεία που δέχονται πολύ «φόρτο», είναι ένα βήμα. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, καμία απόφαση δεν έχει ουσία αν δεν εφαρμοστεί. Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να υπάρχει σήμερα, αλλά είναι αποδυναμωμένη, ενώ είναι αμφίβολο αν η Τροχαία Ιωαννίνων μπορεί να ανταπεξέλθει.

Το Κάστρο των Ιωαννίνων δεν αντιμετωπίζει ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα. Εντός της καστροπολιτείας δεν συμβαίνουν πράγματα που δεν συμβαίνουν κι εκτός των τειχών - αναμφίβολα ο οικισμός του Κάστρου δικαιούται περισσότερη προσοχή λόγω της πολιτισμικής του αξίας. Το μεγάλο ζήτημα εντέλει είναι ο τρόπος που κινείται η πόλη -από τους οδηγούς μέχρι τους πεζούς-, και πώς η πόλη αυτή μπορεί να θέσει τα όριά της για να γίνει πιο φιλική τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back