ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Γερμανία: Σχέδια πρόσθετων φόρων στα ρυπογόνα αυτοκίνητα

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Σχέδια πρόσθετων φόρων στα ρυπογόνα αυτοκίνητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2020, 12:52
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όλα τα αυτοκίνητα που εξοπλίζονται με κινητήρα εσωτερικής καύσης εκπέμπουν επικίνδυνους ρύπους. Στο στόχαστρο των επιστημόνων, των γιατρών και των κυβερνήσεων είναι κυρίως οι εκπομπές του CO2.

Στην Ευρώπη, τα επιβατικά αυτοκίνητα συνεισφέρουν κατά 12% στις εκπομπές CO2, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ε.Ε. των 25. Το αντίστοιχο μερίδιο των μεταφορών είναι 26%, των εργοστασίων 39%, της βιομηχανίας 16% και των νοικοκυριών 19%.

Οι εκπομπές από τα καινούρια αυτοκίνητα έχουν μειωθεί πάνω από 13% την τελευταία δεκαετία. Η πλειονότητα των εκπομπών CO2 προέρχεται από το γερασμένο στόλο αυτοκινήτων, την έλλειψη διαχείρισης της κυκλοφορίας και την αύξηση των αποστάσεων που διανύει ο μέσος οδηγός. 

Μεταξύ του 1995 και του 2003, οι οδηγοί στην Ε.Ε. των 25 αύξησαν ετησίως τις αποστάσεις που διανύουν κατά 16,4%. Επιπλέον, ο αριθμός των ιδιοκτητών αυτοκινήτων αυξάνεται με πιο γρήγορο ρυθμό από την παραγωγή καινούριων αυτοκινήτων, αναφέρεται σε σχετική ερευνά του ΣΕΑΑ(Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων).

Η Γερμανία σχεδιάζει να αυξήσει την επιβάρυνση στα καινούργια αυτοκίνητα που θα κυκλοφορήσουν από το 2021, για να προστατεύσει το περιβάλλον. Ειδικότερα, τα μεγάλα σε όγκο SUV, που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα καυσίμου, επομένως εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα CO2, θα επιβαρυνθούν με περισσότερους φόρους, σύμφωνα με σχέδιο νόμου, αναφέρει το Reuters.

Η νέα μελέτη καθορίζει ότι η προσαύξηση θα διπλασιαστεί για τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα άνω των 195 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο.

Οι αγοραστές μικρότερων αυτοκινήτων με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κάτω των 95 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο δεν αντιμετωπίζουν πρόσθετη επιβάρυνση, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαλλάσσονται πλήρως από οποιονδήποτε φόρο οχημάτων έως το τέλος του 2030, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί τώρα εσωτερικά μεταξύ των υπουργείων.


Η οδηγία του ΕΚ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις 19/6/2019, αυστηρότερα όρια εκπομπών CO2 για τα αυτοκίνητα. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα.

Τα αυτοκίνητα και τα ημιφορτηγά παράγουν περίπου το 15% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή. Ο κλάδος των μεταφορών είναι ο μοναδικός κλάδος όπου οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου παραμένουν υψηλότερες από τα επίπεδα του 1990.

Η θέσπιση αυστηρότερων προτύπων εκπομπών από αυτοκίνητα αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα με ορίζοντα το 2030 και στη μείωση του κόστους καυσίμων για τους καταναλωτές.

Το 2018, ο μέσος όρος εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων ανήλθε στα 118,5 γραμ.CO2/χλμ., σημειώνοντας σταθερή πτώση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Βάσει των ισχυόντων κανόνων, το μέσο καινούργιο αυτοκίνητο δεν πρέπει να εκπέμπει πάνω από 95 γραμ./χλμ. έως το 2021.

Παρότι ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται σταθερά, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% των νέων ταξινομήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη μείωση των ορίων του 2021 για τις εκπομπές CO2 από νέα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά κατά 15% από το 2025 και κατά 30% από το 2030.

Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να τεθούν ακόμα υψηλότεροι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών CO2 από νέα αυτοκίνητα κατά 37,5% και 31% αντιστοίχως έως το 2030. Οι νέοι κανόνες έλαβαν την έγκριση των ευρωβουλευτών κατά τη δεύτερη σύνοδο ολομέλειας του Μαρτίου, στις 27 Μαρτίου 2019. Στις 18 Απριλίου, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, επίσης, την πρόταση μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 30% για τα νέα βαρέα οχήματα μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. 


Η «οικονομική οδήγηση»

Αν οι οδηγοί αλλάξουν λίγο τον τρόπο οδήγησης, η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές CO2, μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

Η «οικονομική οδήγηση» είναι εύκολη στην εφαρμογή:

  • Διατηρήστε σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου και χρησιμοποιήστε γρηγορότερα όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Προβλέψτε την κίνηση της κυκλοφορίας. Σβήνετε τον κινητήρα όταν κάνετε συχνές στάσεις μέσα στην κίνηση.
  • Ελέγξτε και ρυθμίστε την πίεση των ελαστικών σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Κάντε χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο αυτοκίνητο που βοηθούν στην εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμου (πχ. του υπολογιστή ταξιδιού, του συστήματος πλοήγησης, κλπ).
  • Αφαιρέστε το περιττό βάρος και τις σχάρες οροφής.

Αν οι οδηγοί εκπαιδευτούν στην «οικονομική οδήγηση», αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομίας καυσίμου κατά 25%, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα το όφελος όσον αφορά την εξοικονόμηση καυσίμου από την "οικονομική οδήγηση" σε καθημερινή βάση μπορεί να φτάσει το 7%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3