ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ανώνυμο αμερικάνικο άλογο

Εικόνα του άρθρου Το ανώνυμο αμερικάνικο άλογο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2021, 14:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι America ήταν μια τριμελής μπάντα, της οποίας το κοινό σημείο ήταν ότι τα μέλη της ήταν παιδιά αμερικάνων στρατιωτικών, στη βάση της USAF κοντά στο Λονδίνο.

Ο Ντιούι Μπάνελ, ο Νταν Πικ και ο Τζέρι Μπέκλι, βρέθηκαν Αμερικάνοι στην Αλβιόνα το 1969 και το 1971, έβγαλαν τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος ήταν ομώνυμος του ονόματός τους: America.

Το τρίο δεν ήταν δα και τίποτε τρομερό, τουλάχιστον ως σύνολο. Εις εξ αυτών, ο Πικ, ο οποίος αποχώρησε νωρίς, αναδείχθηκε σε «σκαπανέα» ενός πολύ ιδιαίτερου μουσικού χώρου, αυτού του «χριστιανικού ροκ».

Ο άλλος, ο Λι Μάρτιν Μπάνελ όπως είχε γεννηθεί, είναι ο άνθρωπος που έγραψε το A Horse with no Name, ένα από τα λυρικότερα και πιο όμορφα κομμάτια του ροκενρόλ.

Παρότι το τραγούδι γράφτηκε την ίδια περίοδο με το πρώτο τους άλμπουμ, στις πρώτες κυκλοφορίες δεν συμπεριλήφθηκε. Το A Horse with no Name κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 12 Νοεμβρίου του ’71 στην Αγγλία και δύο μήνες αργότερα στις ΗΠΑ, για να γίνει επιτυχία τεράστιου μεγέθους. Η απήχησή της ήταν τέτοια, που στις επόμενες εκδόσεις του δίσκου, συμπεριλήφθηκε κανονικά.

Το συγκρότημα είχε μεγάλη επιτυχία στα ‘70s, παίζοντας μαζί με τους Who και τον Έλτον Τζον μεταξύ άλλων. Για τη μισή δεκαετία του ’70, παραγωγός τους ήταν ο θρυλικός Τζορτζ Μάρτιν, ο «πέμπτος Beatle».

Σήμερα, οι America υπάρχουν ακόμα ως ντουέτο, του Μπάνελ με τον Μπέκλι. Ο Πικ έχει πεθάνει από το 2011.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back