ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπολίτευση: Ζητά ενημέρωση για τις διερευνητικές

Εικόνα του άρθρου Αντιπολίτευση: Ζητά ενημέρωση για τις διερευνητικές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/01/2021, 21:49
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη ενημέρωση για τη σημερινή πορεία των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ζητά η αντιπολίτευση.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού ξεκαθαρίζει ότι «στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ», αναμένει  από την κυβέρνηση «αναλυτική» ενημέρωση «για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων», «εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν ‘γκρίζων ζωνών', ‘αποστρατιωτικοποίησης' και ‘περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης' και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία» και, τέλος, «ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, σε δήλωσή του, αναφέρει πως «η τουρκική πλευρά -σύμφωνα με τις πληροφορίες- έθεσε σήμερα στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών απαράδεκτα ζητήματα  για την εθνική μας κυριαρχία» και σημειώνει: «Περιμένουμε την επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, επαναλαμβάνοντας ότι μοναδική διαφορά μας και αντικείμενο διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Ανυποχώρητα. Υπάρχουν εθνικές κόκκινες γραμμές».

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών έλαβε χώρα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συμφωνήθηκε όπως ο επόμενος γύρος λάβει χώρα στην Αθήνα.


Αντιδράσεις

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για την επανέναρξη των διερευνητικών εξέφρασε ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα, και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτή τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back