ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αντίμετρα» για το φόρο στο κρασί

Εικόνα του άρθρου «Αντίμετρα» για το φόρο στο κρασί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2018, 11:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η φορολογία του κρασιού ήταν ένα από τα επιπλέον μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική παραγωγή, στον καιρό των μνημονιακών πολιτικών. Τώρα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν», θα δημιουργηθούν τα αντίμετρα ώστε ο φόρος να καταργηθεί.

Δηλαδή, δεν θα… καταργηθεί ακριβώς, αλλά θα ισοσταθμιστεί η απώλεια του ποσού από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» για την τρέχουσα κατάσταση και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός το έχει ζητήσει και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα μέτρα εκείνα τα οποία θα αντικαταστήσουν τα συγκεκριμένα έσοδα για να μπορέσουμε να καταργήσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί».

Τα μέτρα ελάφρυνσης μέχρι σήμερα είναι πρακτικά ασήμαντα. Από το φόρο απαλλάσσονται οι παραγωγοί έως 1.000 λίτρων που δεν πουλάνε το προϊόν τους. Πέραν αυτών, όσοι πουλάνε έχουν κάποιες ελαφρύνσεις ακόμα, όπως η εξαίρεση από τη φορολογική αποθήκη, μια διαδικασία περίπλοκη και δαπανηρή. Πρακτικά, η πιο σημαντική διευκόλυνση δεν έχει να κάνει με το ποσό, αλλά με την τμηματική καταβολή του.

Ο φόρος απέφερε 23 εκατ. ευρώ το 2016 και 27 εκατ. το 2017.

Στο μεταξύ, οι… φορολογούμενοι ετοιμάζονται για τις φετινές «ανοιχτές πόρτες»

Το Κτήμα Γκλίναβος θα ανοίξει τις πόρτες του στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες, στις 26 και 27 Μαΐου 2017 από τις 11:00 έως τις 19:00, με δωρεάν είσοδο.

Το Κατώγι Αβέρωφ φιλοξενεί το μουσικό συγκρότημα «In the mood». Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου 2018 από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ θα γίνονται ξεναγήσεις στα κελάρια του οινοποιείου και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν κρασιά συνοδευόμενα από τοπικά τυριά και εδέσματα, υπό τους ήχους jazz, blues και swing. Είσοδος ελεύθερη.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back