Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιφασισμός και μεταπολεμική Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Αντιφασισμός και μεταπολεμική Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2016, 17:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εκδήλωση που είχε αναβληθεί το καλοκαίρι των capital controls, πέρυσι, γίνεται τελικά την προσεχή Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 20.00, στα παλιά σφαγεία. Τιτλοφορείται «Η σημασία της Αντίστασης στην οικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης» και τη διοργανώνουν η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, ο δήμος Ιωαννιτών, η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο, ο Ελληνοϊταλικός σύλλογος φιλίας και ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση θα παραστεί ως προσκεκλημένος, ο πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα  Luigi Marras. Ο Πολυμέρης Βόγλης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναπτύξει το θέμα «Η αντίσταση και η αντιφασιστική ιδεολογία ως ιδεολογικά θεμέλια της μεταπολεμικής Ευρώπης», ενώ θα προβληθεί η ιταλική ταινία του Ντίνο Ρίτζι «Παλιοζωή, παλιόκοσμε».  Για την εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο Μωυσής Ελισάφ.

«Το ‘αντίπαλο δέος’ σε αυτή την καταστροφική επέλαση του ναζισμού, ήταν η αντιφασιστική αντίσταση των λαών,  που αποτέλεσε ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Έτσι ο  Β’ Παγκόσμιος δεν ήταν μόνο ένας ολοκληρωτικός καταστροφικός πόλεμος,  αλλά αποτέλεσε ταυτόχρονα και μια μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση ανάμεσα στο φασισμό και τις δυνάμεις που τον πολεμούσαν», τόνισε ο κ. Μπέγκας και συμπλήρωσε: «Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται από έναν εκρηκτικό συνδυασμό που ξαναζωντανεύει φαντάσματα του παρελθόντος: Φόβος, ρατσισμός, λαϊκισμός, ρατσισμός, εθνικισμός, ξενοφοβία. Για όλα αυτά οι ευρωπαίοι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να βρίσκονται σε μια συνεχή ετοιμότητα και εγρήγορση».

 Από την πλευρά του, ο κ. Ελισάφ υπογράμμισε πως «το θέμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Αφορά στην κοινή μας πατρίδα την Ευρώπη όπου ποικίλες απειλές ναρκοθετούν σήμερα τη συνύπαρξη μας».

Τη Δευτέρα το απόγευμα, πριν από την εκδήλωση, ο ιταλός πρέσβης θα επισκεφθεί το δημαρχείο και θα έχει συνάντηση με τον κ. Μπέγκα. Θα συνοδεύεται από τη γιαννιώτικης καταγωγής Χριστίνα Βαγενά, εμπειρογνώμονα πρεσβευτή- σύμβουλο Α’ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Στην κα Βαγενά, θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση για τη συνεισφορά της στη στήριξη των κοινωνικών δομών των Ιωαννίνων και σε θέματα διεθνών σχέσεων και τουριστικής προβολής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back