ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπό τη σκιά του φωτισμού LED

Εικόνα του άρθρου Υπό τη σκιά του φωτισμού LED
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2019, 00:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες LED (διαβάστε εδώ), προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε μια νέα σύγκρουση εντός του ευάλωτου, από άποψη πολιτικών ισορροπιών, δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Αν και το θέμα δεν συζητήθηκε αναλυτικά στην εκτός ημερήσιας διάταξης ατζέντα, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Παπαγεωργίου να μην το κρίνει επείγον, όπως ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονα αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας, αλλά να δεσμεύεται ότι θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση προς συζήτηση, μια πρώτη συζήτηση έγινε.

Την όλη υπόθεση την έθεσε ο κ. Μπέγκας, ο οποίος, αφού κατήγγειλε τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Θεοδωρικάκου, υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, η οποία ανατράπηκε «χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, με έωλα επιχειρήματα και με αναξιόπιστα ποσοτικά στοιχεία». Την εκτίμηση ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο (και όχι μόνο στην οικονομική επιτροπή) κατέθεσαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων. Υπήρξε όμως μια σημαντική διαφοροποίηση: Ο Νίκος Γκόντας και ο Άρης Μπαρτζώκας, οι οποίοι έχουν υπογράψει πρακτικό συνεργασίας με την παράταξη του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ, εκτίμησαν ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε μια επόμενη συνεδρίαση και όχι στη σημερινή…

Ο δήμαρχος, παίρνοντας τον λόγο, είπε ότι ο διαγωνισμός για τους λαμπτήρες led με πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη «δεν είναι συμφέρουσα λύση» και ότι είχε ενημερώσει σχετικά τον πρώην αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα. Η ενημέρωση είχε γίνει με μια επιστολή τον Αύγουστο. Η επιστολή αυτή έδωσε το έναυσμα για μια αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Ελισάφ και του κ. Γιωτίτσα με τον καθένα να δίνει τη δική του ερμηνεία για τις προθέσεις του καθενός.

Στη συνέχεια, ο κ. Ελισάφ επανέλαβε ότι το κίνητρο για την ακύρωση του διαγωνισμού ήταν τα ανταποδοτικά τέλη. Όπως είπε, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών, αν ο διαγωνισμός γινόταν, τότε θα ακολουθούσε αύξηση των δημοτικών τελών το 2020. Ο κ. Μπέγκας και ο κ. Γιωτίτσας αμφισβήτησαν έντονα αυτή τη θέση του κ. Ελισάφ, λέγοντας ότι το κονδύλιο των 2 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί για το 2019 και μεταφέρεται στο 2020.

Όσο για τον νέο τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός, ο κ. Ελισάφ δεν είπε πολλά. «Σταματήσαμε έναν διαγωνισμό άμεσα… Δεν επιλέξαμε καμία μέθοδο» τόνισε. Βέβαια, σε πρώτη φάση, η δημοτική αρχή διά στόματος αντιδημάρχου Φώτη Βάββα έχει  μιλήσει για μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και για σύμβαση ενεργειακής απόδοσης.

Ο κ. Μπέγκας, εκτός από τον διαγωνισμό για τους λαμπτήρες led, έθεσε σε δεύτερο πλάνο, προς το παρόν, τον διαγωνισμό για τη λυματολάσπη της ΔΕΥΑΙ, οι διαδικασίες για τον οποίον έχουν «παγώσει» προς το παρόν. Ο πρώην δήμαρχος, με αφορμή τους δύο διαγωνισμούς, μίλησε για μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής «να πετάξει λάσπη» και να δημιουργήσει μια «περίεργη ατμόσφαιρα». Ο κ. Ελισάφ αρνήθηκε κάτι τέτοιο και άφησε έντονες αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησε η δημοτική αρχή Μπέγκα κατά τη μεταβατική περίοδο. «Στη μεταβατική αυτή περίοδο έπρεπε να μείνετε μόνο στην αντιμετώπιση των επειγόντων θεμάτων» τόνισε. Όσο για τη ΔΕΥΑΙ, έκανε αναφορά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία ακύρωσε την «σκανδαλώδη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ για την εθελουσία έξοδο υπαλλήλων.

*Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν και πάλι γεμάτη με εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ενόψει της συζήτησης για την παραχώρηση σε ιδιώτες της αποκομιδής απορριμμάτων σε Πέραμα και Ανατολή

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos D.
Αυτή η δημοτική αρχή μάλλον περισσότερο αναιρεί παρά δημιουργεί. Μάλλον δεν έχει να πει
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back