Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντί για «ανάπτυξη», νέες αυξήσεις…

Εικόνα του άρθρου Αντί για «ανάπτυξη», νέες αυξήσεις…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2022, 11:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα έφτασε το δυσθεώρητο 383,62 ευρώ τον Μάρτιο (ενημέρωση μέχρι 20/3) και τώρα, αναμένεται να φανεί στους ήδη πανάκριβους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο ακριβός μήνας του χρόνου, όπως προαλείφεται, καθώς, εκτός από το ρεύμα, τα καύσιμα συνεχίζουν να είναι επίσης πανάκριβα (2,069 ευρώ το λίτρο η βενζίνη στα Ιωάννινα, την 1η Απριλίου, 1,568 το πετρέλαιο θέρμανσης), ενώ πολύ μεγάλες αυξήσεις έχουν πάρει βασικά ήδη διατροφής (ψωμί, έλαια κ.α.).

Σήμερα Δευτέρα, σημειώθηκε άλμα 39%, στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα κάνει σήμερα Δευτέρα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της προημερήσιας αγοράς. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων μηνών, εξέλιξη που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του μείγματος παραγωγής.

Συγκεκριμένα, αρνητικά επηρέασε τις τιμές στην Ελλάδα η μειωμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπεται σήμερα να καλύψουν το 21,6 % της ζήτησης, από 52,5% την Κυριακή. Το κενό καλύπτουν οι μονάδες φυσικού αερίου, που είναι οι ακριβότερες λόγω κόστους καυσίμου, το μερίδιο των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στο 44,3 % της ζήτησης έναντι 16,4 % χθες.

Σε χαμηλά επίπεδα (3,3 %) διαμορφώνεται η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.

Αρνητικά επηρεάζει και η ανησυχία που προκαλεί στην αγορά η απαίτηση από ρωσικής πλευράς για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές και στη γειτονική Ιταλία (348,91 ευρώ ανά μεγαβατώρα) με την οποία είναι συνδεδεμένη η ελληνική αγορά και στην Ελβετία τα 349,39 ευρώ. Στη Γαλλία που αντιμετωπίζει στενότητα εφοδιασμού εξαιτίας αυξημένης ζήτησης λόγω κακοκαιρίας και μειωμένης παραγωγής από τα πυρηνικά η τιμή του ρεύματος φθάνει στα 551,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης από την αγορά αύριο Τρίτη η ανακοίνωση των κερδών της ΔΕΗ, σε σχέση και με τη διερεύνηση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της ύπαρξης των λεγόμενων «ουρανοκατέβατων κερδών» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ επιστρέφει μέσω των εκπτώσεων που εφαρμόζει για τους πελάτες της τα πρόσθετα έσοδα που προκύπτουν από την λειτουργία της αγοράς. Φυσικά, το περιθώριο κέρδους που έχει εξασφαλίσει ο νόμος περί διαπραγμάτευσης είναι μεγάλο και έχει ακριβύνει το ρεύμα για τους καταναλωτές ήδη, πολύ πριν από τον πόλεμο, εκτοξεύοντας τα κόστη, αντίθετα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι τιμές θα είναι πιο συμφέρουσες…

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back