Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ανοιχτό το Μουσείο «Αγάπιος Τόλης»

Εικόνα του άρθρου Ανοιχτό το Μουσείο «Αγάπιος Τόλης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2018, 19:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μετά από αρκετές περιπέτειες, το λαογραφικό μουσείο «Αγάπιος Τόλης» στους Κήπους Ζαγορίου ξεκίνησε να λειτουργεί. Πριν από έναν χρόνο είχε προηγηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και την Περιφέρεια Ηπείρου για την οργάνωση και λειτουργία του μουσείου, με προϋπολογισμό 24.000 ευρώ.

Πρόσφατα, ο Δήμος ανέθεσε με σχετική σύμβαση (διάρκειας 10 μηνών) σε πρόσωπο με ειδικότητα στη μουσειολογία, το άνοιγμα του μουσείου και την ξενάγηση των επισκεπτών σε αυτό. Η προσδοκία της δημοτικής αρχής είναι ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η σύσταση κοινωφελούς ιδρύματος, η οποία δεν κατέστη δυνατή λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων που φτάνουν στο τέλος τους.

Για την οργάνωση του μουσείου, δούλεψε επί πέντε μήνες επιστημονική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από την καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου και τον επίκουρο καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Στέφανο Τσιόδουλο. Και οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Στο πλευρό τους είχαν τον Θεόδωρο Σιόντη, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και υποψήφιο διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και τον Χρήστο Τσάμπα, πτυχιούχο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος και διδάκτορα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι προσέφεραν αμειβόμενη εργασία για το χρονικό διάστημα από 26 Μαΐου 2017 έως 26 Οκτωβρίου 2017.

Συμβολή στην όλη προσπάθεια είχε και η καταγόμενη από τους Κήπους, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αμαλία Βλαχοπούλου.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΛΛΟΓΗ

Στο ισόγειο του μουσείου «Αγάπιος Τόλης» εκτίθενται είδη οπλισμού, κυνηγίου, υφαντικής τέχνης, κλωστοϋφαντικής, ποιμενικού και αγροτικός βίου (κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία) και μεταποίησης τροφίμων-διατροφής. Στον όροφο, υπάρχουν ένα δωμάτιο-αφιερωμένο στον συλλέκτη Αγάπιο Τόλη, έπιπλα και αντικείμενα αστικού βίου και πολιτισμού, αντικείμενα γγειοπλαστικής και χαλκοτεχνικής, κοσμήματα, ενδύματα, υποδήματα, οικιστικά και εκκλησιαστικά είδη.

Το Μουσείο «Αγάπιος Τόλης» λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 16:00. Για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων ή οργανωμένων γκρουπ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο λειτουργίας του Μουσείου, κ. Γιάννη Αλεξάκη στο τηλέφωνο: 6944815482.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back