ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Άνοια: Κάθε τρία δευτερόλεπτα κι ένα περιστατικό

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2020, 22:50
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα, δύο, τρία δευτερόλεπτα χρειάζονται για να καταγραφεί ένα νέο περιστατικό άνοιας παγκοσμίως.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια θα ξεπεράσει τα 130 εκατομμύρια σε διεθνές επίπεδο μέχρι το 2050. Σύμφωνα με την Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ο αριθμός των ανοϊκών στην Ελλάδα φτάνει περίπου τις 200.000.

Με τον όρο άνοια περιγράφεται ένα σύνολο εκφυλιστικών συνδρόμων του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συνηθέστερη αιτία της άνοιας.

«Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον πάσχοντα, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. 

Η πρώιμη διάγνωση δίνει τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης, αποδοχής της κατάστασης, διατήρησης της ποιότητας ζωής και προγραμματισμού για το μέλλον όλων αυτών των ατόμων» αναφέρει το υπουργείο Υγείας για την σημερινή παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ τιμάται εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που απειλεί την ανθρωπότητα συνεχίζει το υπουργείο Υγείας και τονίζει πως «η Covid-19 υποχρέωσε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα Δημόσιας Υγείας, με αποτέλεσμα τα άτομα με άνοια που ζουν στην Ελλάδα να είναι αναγκασμένα να ζουν απομονωμένα στα σπίτια τους, τηρώντας αυστηρά μέτρα υγιεινής.

Η απομόνωση και η μειωμένη επικοινωνία με τους οικείους τους, προκαλεί στα άτομα με άνοια επιπλέον νοητικά προβλήματα και δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ η φροντίδα τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη»

Μελέτη της εταιρείας Αλτσχάιμερ Αθηνών έδειξε ότι η πανδημία επιδείνωσε τη διανοητική κατάσταση και τη συμπεριφορά των ατόμων με άνοια και αύξησε το ψυχολογικό και το πρακτικό φορτίο των φροντιστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back