ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη πρόβλεψη της άνοιας

Εικόνα του άρθρου Ένα βήμα πιο κοντά στην έγκαιρη πρόβλεψη της άνοιας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2024, 21:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς μια εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο άνοιας περισσότερο από μια δεκαετία πριν από την επίσημη διάγνωση της πάθησης στους ασθενείς.

Οι ελπίδες για το τεστ αυξήθηκαν αφού οι επιστήμονες ανακάλυψαν βιολογικούς δείκτες για την πάθηση σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από περισσότερους από 50.000 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα UK Biobank.

Η ανάλυση του αίματος εντόπισε μοτίβα τεσσάρων πρωτεϊνών που προέβλεπαν την εμφάνιση της άνοιας γενικά, και της νόσου Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας ειδικά, σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όταν συνδυάστηκαν με πιο συμβατικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και η γενετική ευαισθησία, τα πρωτεϊνικά προφίλ επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν την άνοια με εκτιμώμενη ακρίβεια 90% σχεδόν 15 χρόνια πριν οι άνθρωποι λάβουν κλινική επιβεβαίωση της νόσου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Aging, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick της Αγγλίας και του Πανεπιστημίου Fudan της Κίνας μελέτησαν 52.645 δείγματα αίματος από το ερευνητικό αποθετήριο Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 2006 και 2010 από άτομα που δεν είχαν τότε ενδείξεις άνοιας.

Από αυτούς, 1.417 άτομα ανέπτυξαν τελικά νόσο Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια ή άνοια από οποιαδήποτε αιτία. Οι ερευνητές μελέτησαν πρωτεϊνικές υπογραφές που ήταν κοινές σε αυτά τα άτομα και ανακάλυψαν 1.463 πρωτεΐνες που σχετίζονται με την άνοια και τις κατέταξαν ανάλογα με το πόσο πιθανό ήταν να προβλέψουν την άνοια.

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα των οποίων το αίμα έφερε υψηλότερα επίπεδα των πρωτεϊνών GFAP, NEFL, GDF15 και LTBP2 είχαν σταθερά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια ή άνοια από οποιαδήποτε αιτία. Τα άτομα με αυξημένα επίπεδα της GFAP είχαν 2,32 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, επιβεβαιώνοντας ευρήματα από μικρότερες μελέτες που είχαν επισημάνει τη συμβολή αυτής της πρωτεΐνης.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η έρευνά τους δεν έχει επικυρωθεί ανεξάρτητα. Παράλληλα συζητούν με εταιρείες για την ανάπτυξη της δοκιμής, αλλά δήλωσαν ότι το κόστος, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες λίρες, θα πρέπει να μειωθεί για να καταστεί βιώσιμο.

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030. Περίπου το 70% του συνόλου της άνοιας προκαλείται από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η αγγειακή άνοια, που προκαλείται από βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, αποτελεί το 20% των περιπτώσεων.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back