ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ανησυχία προκαλεί η απάντηση για τα αιολικά»

Εικόνα του άρθρου «Ανησυχία προκαλεί η απάντηση για τα αιολικά»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2021, 13:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, μαζί με συναδέλφους της, ανάμεσά τους, τους βουλευτές Ηπείρου Όλγα Γεροβασίλη και Μάριο Κάτση για τις ανεμογεννήτριες στα Γιάννενα, απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρει στην απάντησή του μεταξύ άλλων ότι «ζητήματα που αφορούν στις επιπτώσεις από την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον (και οι συνεργιστικές, αθροιστικές), εξετάζονται για το κάθε έργο ξεχωριστά, στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του» και πως το υπουργείο, τον τελευταίο 1,5 χρόνο, «έχει προχωρήσει σε μία σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθεί, με ορθολογικό τρόπο, ο φιλόδοξος στόχος ο οποίος έχει τεθεί για τις ΑΠΕ».

Τονίζει τέλος ότι «η απαρέγκλιτη τήρηση του υφιστάμενου περιβαλλοντικού και χωροταξικού χαρακτήρα θεσμικού πλαισίου, το οποίο θεωρούμε ότι είναι επαρκές, διασφαλίζει την περιβαλλοντικά ορθολογική ανάπτυξη μονάδων ΑΠΕ. Παρότι θεωρούμε το θεσμικό πλαίσιο επαρκές, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του υφιστάμενου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ».

Η κα Τζούφη τονίζει ότι οι απαντήσεις του υπουργού προκαλούν «έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες των Ιωαννίνων», γιατί, όπως τονίζει, «επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση αγνόησε την άποψη των τοπικών κοινωνιών και των κοινωνικών φορέων, όπως του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, ώστε η τοποθέτησή τους να γίνεται εκτός περιοχών NATURA και Ζωνών Ειδικής Προστασίας».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμα ότι το αρμόδιο υπουργείο «φαίνεται να αδιαφόρησε για το δίκαιο αίτημα να εξαιρεθούν οι οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές, οι περιοχές αυξημένου οικοτουριστικού ενδιαφέροντος και οι ορεινοί βοσκότοποι, οι οποίοι φιλοξενούν σημαντικό μέρος της κτηνοτροφικής δραστηριότητας την περιοχής» και ότι ο «νόμος Χατζηδάκη» αφήνει απροστάτευτα τα «ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας», ενώ «η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ναρκοθετώντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back