Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανεπίσημες ειδήσεις, επίσημες (και άστοχες) διευκρινίσεις

Εικόνα του άρθρου Ανεπίσημες ειδήσεις, επίσημες (και άστοχες) διευκρινίσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2022, 17:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα μικρό ρεσιτάλ όχι περισσευούμενης κοινωνικής και ενημερωτικής ενσυναίσθησης είναι σε εξέλιξη σήμερα, στα Γιάννενα.

Γύρω στις 10.30 βγήκε η είδηση σε (τουλάχιστον) δύο sites των Ιωαννίνων, το Epirus-tv-news και το Epiruspost.gr, ότι μια γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοτραυματιστεί ή και να αυτοκτονήσει, στο Πέραμα και ότι τη σταμάτησαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Καταρχάς, το περιστατικό έχει συμβεί όντως. Οι αστυνομικοί απέτρεψαν, ευτυχώς, μια αλλοδαπή πρόσφυγα με δύο μικρά παιδιά να αυτοτραυματιστεί, το πρωί της Δευτέρας. Τέτοιου είδους ειδήσεις απαιτούν πάντα μια ιδιαίτερη προσοχή από τα μέσα  μαζικής ενημέρωσης -πόσο μάλλον όταν αφορά άνθρωπο που ανήκει σε μια  πολύ ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα. Και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί απλώς μια υπόθεση αστυνομικού δελτίου Τύπου.  

Το αρχικό δημοσίευμα αναφέρει, που δίνει έμφαση στον τίτλο στη σωτήρια παρέμβαση των αστυνομικών, ότι νωρίτερα «είχε μεταβεί στο ΚΕΠ» και προσπάθησε να αυτοτραυματιστεί «όταν θεώρησε πως δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη δουλειά της».

Το δημοσίευμα αναπαράχθηκε από αθηναϊκά sites, σχεδόν αυτούσιο. Γύρω στη 1 το μεσημέρι, το γραφείο Τύπου του Δήμου Ιωαννιτών αισθάνθηκε την ανάγκη να προβεί σε διευκρινίσεις:

«Με αφορμή το δυσάρεστο συμβάν που έλαβε χώρα στην περιοχή του Περάματος, διευκρινίζεται ότι η νεαρή αλλοδαπή δεν είχε απευθυνθεί στο ΚΕΠ του Δήμου για εξυπηρέτησή της αλλά στην Υπηρεσία Ασύλου που λειτουργεί στον ίδιο χώρο και υπάγεται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Όλα αυτά, ενώ δεν υπήρχε (και δεν θα υπάρξει) καμία επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία των Ιωαννίνων για το θέμα. Η οποία επέδειξε μια στάση... αυτοσυγκράτησης στην καταγραφή της υπόθεσης αυτής σε ένα αστυνομικό δελτίο Τύπου. Αν και το γεγονός της διαρροής σε τοπικά ΜΜΕ, έρχεται να ενισχύσει μια διαχρονική, επιλεκτική και ανεπίσημη πληροφόρηση.

Οι μεν παραγωγοί και αναπαραγωγοί μιας άτυπης ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβάν έγινε στο ΚΕΠ, ο δε Δήμος Ιωαννιτών κινητοποιήθηκε για να διευκρινίσει ότι «δεν έγινε στο ΚΕΠ» που είναι υπό την ευθύνη του, αλλά στην υπηρεσία ασύλου.

Ο Τύπος Ιωαννίνων επικοινώνησε με την αστυνομία των Ιωαννίνων, η οποία ενημέρωσε ότι δεν υπήρξε δελτίο Τύπου. Επικοινώνησε επίσης με το γραφείο Τύπου του Δήμου, το οποίο ενημέρωσε ότι η διευκρίνιση έγινε γιατί τα «αθηναϊκά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έγινε στο ΚΕΠ». Όντως, o ΣΚΑΪ αναφέρει το ΚΕΠ (και το Πέραμα ως «οικισμό») το ίδιο και το Πρώτο Θέμα.

 Και μάλλον, μέχρι τουλάχιστον τις 13.30 σήμερα, 9/5, δεν είχαν λάβει τη διευκρίνιση του Δήμου Ιωαννιτών…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back