dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια εκατοστή κεραίες στην πόλη

Εικόνα του άρθρου Μια εκατοστή κεραίες στην πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2016, 16:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υπόθεση της παιδικής χαράς στα Λιθαρίτσια και το ξήλωμά της, αλλά και η απάντηση της 8ης Μεραρχίας ότι η εκπομπή της γειτονικής κεραίας είναι στο πλαίσιο του νόμου, επανέφεραν στη δημοσιότητα ένα θέμα που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και στα Γιάννενα, παλιότερα: τις εκπομπές από κεραίες τηλεπικοινωνιών εντός του αστικού ιστού. 

Πριν από μερικά χρόνια, μια αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από πολίτες για κεραία που ήταν τοποθετημένη σε πολυκατοικία της Ναπολέοντα Ζέρβα, ενώ πολύ συχνά οι εγκαταστάσεις, παρότι ανήκουν σε εταιρίες, διαπιστώθηκε ότι είχαν κενά στη λειτουργία και αδειοδότησή τους. Από την άλλη, δεν έχουν λείψει και οι υπερβολές, χωρίς όμως αυτές να είναι ο κανόνας.

Στο δήμο Ιωαννιτών, σε όλη την έκτασή του, υπάρχουν σήμερα 115 αδειοδοτημένες κεραίες. Ο αριθμός είναι μεγάλος, πρέπει όμως να συνυπολογιστεί ότι μέσα σε αυτές είναι το «πάρκο κεραιών» στο Μιτσικέλι, καθώς και κεραίες που βρίσκονται στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους, από τη Μανωλιάσα μέχρι την Κράψη, οι εγκαταστάσεις της Εγνατίας οδού κ.λπ. 

Και πάλι όμως, μέσα στον αστικό ιστό οι κεραίες δεν είναι λίγες. Οι 45 εξ αυτών, κυρίως κεραίες εταιριών κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται μέσα στα Γιάννενα, στην Ανατολή και στον Κατσικά. Είναι όλες αδειοδοτημένες και καταχωρημένες στον πιλοτικό ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η Ενημερωτική Πύλη Κατασκευών Κεραιών (keraies.eett.gr) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις κατασκευές κεραιών που είναι αδειοδοτημένες ή έχουν δηλωθεί στην ΕΕΤΤ.

Εκτός όμως από τη δυνατότητα να δει πού βρίσκεται κάποια κεραία ή αν η κεραία που βλέπει ενδεχομένως από το μπαλκόνι ή την ταράτσα του είναι νόμιμη (γιατί έχουν υπάρξει στο παρελθόν περιπτώσεις που κεραίες «ντύνονταν»… καμινάδες ή ακόμα και ηλιακοί θερμοσίφωνες…), ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τα προβλεπόμενα από το νόμο. Για παράδειγμα, μια κεραία επιτρέπεται να βρίσκεται εντός των 300 μέτρων απόστασης από σχολείο, αρκεί να μην υπερβαίνει το 60% του ορίου των 100mW που προβλέπεται γενικά.

Για την ακρίβεια, απαγορεύεται η τοποθέτηση κεραιών επάνω σε σχολικά κτίρια, νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία κ.λπ. Τα όρια, καθορίζονται από τη σχετική σύσταση του Συμβουλίου της ΕΕ (L 199, 1999/519/EC). 

Αυτά τα όρια πάντως, συχνά αμφισβητούνται από επιστήμονες που τα χαρακτηρίζουν ήδη «αρκετά υψηλά». Σημειωτέον ότι η απόφαση 8492/ 2009 το υπουργείου Εσωτερικών ορίζει την απόσταση των 300 μέτρων, χωρίς την πρόβλεψη για εκπομπή στο 60% του επιτρεπόμενου (δηλαδή, απαγορεύει την ύπαρξη οποιασδήποτε κεραίας εντός της ακτίνας 300 μέτρων) για τις παιδικές χαρές που πρόκειται να κατασκευαστούν. 

Εδώ, υπάρχει το παράδοξο, ότι για τις παλιές παιδικές χαρές (και για τα Λιθαρίτσια) προβλέπεται ότι η μικρή ακτινοβολία είναι αβλαβής, αλλά για τις νέες που κατασκευάζονται μετά τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση, ότι δεν πρέπει να «ακτινοβολούνται» καθόλου…

Πάντως, πριν οποιαδήποτε υπερβολή, καλή είναι η ενημέρωση: οι νόμοι που ρυθμίζουν την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι οι Ν.2801/2000, Ν.4070/2012 και Ν.4053/2012 (όπως τροποποιήθηκαν με τους Ν.4146/2013, Ν.4249/2014 και Ν.4313/2014).  Επίσης, η περιβαλλοντική αδειοδότηση ρυθμίζεται κυρίως με τον Ν.4014/2011 και την ΚΥΑ 174610/01-09-2014.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3