ΚΟΣΜΟΣ

Αναζητείται αμερικανός στρατιώτης που αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα

Εικόνα του άρθρου Αναζητείται αμερικανός στρατιώτης που αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2023, 21:14
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αμερικανικός στρατός προσπαθεί να εξακριβώσει την τύχη ενός στρατιώτη που πέρασε χωρίς άδεια τα σύνορα προς τη Βόρεια Κορέα, προκαλώντας νέα κρίση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό πρόκειται για τον Τράβις Κινγκ, ο οποίος στρατεύθηκε το 2021, και «διέσχισε ηθελημένα και χωρίς άδεια» το σύνορο ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, που τεχνικά βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επίσκεψης στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τις δύο χώρες, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Άιζακ Τέιλορ, εκπρόσωπο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα.

«Πιστεύουμε ότι βρίσκεται υπό κράτηση (της Βόρειας Κορέας) και γι' αυτό παρακολουθούμε στενά και ερευνούμε την κατάσταση και προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συγγενείς του στρατιώτη», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έκαναν καμία αναφορά στο περιστατικό.

Η αυτομόληση έρχεται σε μια περίοδο νέας έντασης στην κορεατική χερσόνησο, με την άφιξη την Τρίτη ενός αμερικανικού υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικό οπλισμό και τη δοκιμαστική εκτόξευση νωρίς την Τετάρτη δύο βαλλιστικών πυραύλων στη θάλασσα από τη Βόρεια Κορέα.

Οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξεύθηκαν από μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσά της, την Πιονγκγιάνγκ, πετώντας 550 και 600 χιλιόμετρα πριν πέσουν στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, δήλωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα δοκιμάζει όλο και πιο ισχυρούς πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερεού καυσίμου την περασμένη εβδομάδα.

Ο στρατιώτης 2ης τάξης Τράβις Κινγκ είχε εκτίσει σχεδόν δύο μήνες σε φυλακή της Νότιας Κορέας για επίθεση, προτού αφεθεί ελεύθερος για να σταλεί τη Δευτέρα στην πατρίδα του στο Φορτ Μπλις του Τέξας, όπου ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε πρόσθετες στρατιωτικές πειθαρχικές ενέργειες και απόλυση από την υπηρεσία.

Ο Κινγκ συνοδεύτηκε στο αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας, αλλά στη συνέχεια έφυγε από το αεροδρόμιο και αργότερα συμμετείχε σε ξενάγηση στην Κοινή Περιοχή Ασφάλειας στο κορεατικό συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ. Νοτιοκορεατικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι διέσχισε τα σύνορα ενώ περιόδευε με μια ομάδα επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων πολιτών, το απόγευμα της Τρίτης. Παραμένει ασαφές αν ο Κινγκ σχεδίαζε να αυτομολήσει.

Δεν ήταν σαφές πόσο καιρό οι βορειοκορεατικές αρχές θα κρατούσαν τον στρατιώτη, αλλά αναλυτές είπαν ότι το περιστατικό θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη προπαγάνδα για την απομονωμένη χώρα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back