Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή ΦΠΑ και οφειλών, εφόσον…

Εικόνα του άρθρου Αναστολή ΦΠΑ και οφειλών, εφόσον…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2020, 17:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αποτυπωθούν τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκινά «ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι επιδράσεις από τη νόσο, όπου σημαντικό κομμάτι είναι τα φορολογικά έσοδα».

Σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες, έως το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπήρξαν προβλήματα, αλλά ο Μάρτιος μεταφέρει μια πρώτη εικόνα δυσκολιών.

Οι εξαγγελίες είναι κάπως… διφορούμενες. Καταρχάς, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πώς θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα κλείνουν, λόγω κορωναϊού, με εντολή της κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, παρόντος του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, τα μέτρα στηρίζονται σε 4 πυλώνες:

Τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών (τα SMS της ΑΑΔΕ που έχουν ήδη σταλεί), τις έκτακτες δαπάνες για την Υγεία, όπως έχουν αποτυπωθεί ήδη σε ΠΝΠ (και έχουν δεχθεί ιδιαίτερη κριτική ως ελλιπή, από τους υγειονομικούς), τις «πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην ανάπτυξη, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία» με τόνωση ρευστότητας και διαφύλαξη της απασχόλησης.

Επί της ουσίας, τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών.
  • Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχει έγκαιρη, στοχευμένη και αποτελεσματική παρέμβαση στους κλάδους της οικονομίας και στις περιοχές όπου παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Αναστέλλονται οι διοικητικές απαιτήσεις, όπως η προαναγγελία για υπερωρίες- υπερεργασία, προκειμένου να διευκολύνεται η σταδιακή πρόσβαση των εργαζομένων για την αποφυγή συνωστισμού στον χώρο εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν θίγονται οι υφιστάμενες διατάξεις για τις υπερωρίες- υπερεργασία και τον ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης. Παρέχεται διευκόλυνση για την εξ αποστάσεως εργασία, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι έκτακτα και προσωρινά.

Τέλος, αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας (στις 16 Μαρτίου), τονίζεται ότι «θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην ανάπτυξη και στα δημόσια οικονομικά».

Σημειώνεται ακόμα ότι «οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να εξαιρεθούν- ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις- από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν τη δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ/Όμηρος Εμμανουηλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back