Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Εικόνα του άρθρου Αναστέλλουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2021, 20:38
ΚΟΣΜΟΣ

Πληθαίνουν πλέουν οι ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν στην αναστολή χορήγησης του εμβολίου της Αstrazeneca, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και της ίδιας της εταιρείας. 

O ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση ελήφθη εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης της αρμόδιας ευρωπαϊκής αρχής, ΕΜΑ.

Επίσης η Γαλλία αποφάσισε σήμερα να «αναστείλει για «προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αύριο Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, όπου μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ» αναστέλλει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με την BILD, γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές παρενεργειών.


Κι άλλες χώρες

Χθες, Κυριακή και η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει ότι σταματά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, έπειτα από την ανακοίνωση της Νορβηγίας ότι τρεις υγειονομικοί και ακόμη ένας πολίτης υπέστησαν θρομβώσεις λίγες ημέρες αφότου εμβολιάστηκαν.

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Δανία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη την αναστολή χρήσης του εμβολίου, ενώ ακολούθησαν η Βουλγαρία την Παρασκευή και η Ταϊλάνδη την Παρασκευή.

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού χαρακτήρισε τα περιστατικά θρομβώσεων «μεμονωμένα» -έχει καταγραφεί ένα και στην Ελλάδα- και έκρινε ότι η διαδικασία εμβολιασμού στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσει κανονικά.


Νέες αναφορές

Η υπηρεσία της Ολλανδίας που είναι αρμόδια για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει αναφορές για 10 περιστατικά που παρατηρήθηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca, έπειτα από την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να αναστείλει τη χορήγησή του για προληπτικούς λόγους.

Το κέντρο Lareb ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μεταξύ των παρενεργειών που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία από το εν λόγω εμβόλιο περιλαμβάνονται περιστατικά θρομβώσεων και εμβολών, αλλά όχι χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων, όπως αναφέρθηκε στη Δανία και τη Νορβηγία.


Ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε σήμερα ότι η συμβουλευτική επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό υγείας προκλήθηκε από το εμβόλιο.

Απαντώντας στο Ρόιτερς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε:

«Μόλις ο ΠΟΥ κατανοήσει πλήρως αυτά τα περιστατικά, τα ευρήματα και οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στις νυν συστάσεις θα επικοινωνηθούν αμέσως στο κοινό».

«Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός», συμπλήρωσε.


Η ανακοίνωση του Oxford Vaccine Group

Το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές, διαβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν στην αναστολή της χρήσης του σε διάφορες χώρες.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back