Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 11-07-2018, 17:59
ΕΛΛΑΔΑ

H έκφραση «restruction of borders» που χρησιμοποίησε ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, σχολιάζοντας μια επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, «έβαλε φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό. Ο κ. Χαν είπε στις δηλώσεις του ότι ««είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως έσπευσε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι «ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε ‘αλλαγή συνόρων’ Ελλάδας- Αλβανίας».  Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας».

Η ΝΔ αντέδρασε λέγοντας ότι «έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία».

Ο πρόεδρος της γείτονας Έντι Ράμα πάντως, δεν αναφέρθηκε σε κάτι τέτοιο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο.200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα