Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανάπτυξη, αλλά για ποιους…

Εικόνα του άρθρου Ανάπτυξη, αλλά για ποιους…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2022, 22:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, όταν δεν ασχολείται με τα θέματα της καθημερινότητας και εκτίθεται, είναι ένας ενδιαφέρων ομιλητής. Από τη νεοφιλελεύθερη σκοπιά της οικονομίας φυσικά και όχι στην κοινωνική της θέση και αποστολή.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης είπε ενδιαφέροντα πράγματα, άφησε αιχμές για κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών -ακόμα και της ΝΔ,- και παρουσίασε τη δική του εκδοχή: είπε δηλαδή ότι «αν δεν είχαμε την ενεργειακή κρίση», η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ήταν «πρωτοφανής».

Φυσικά, το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιους» δεν τέθηκε και δεν απαντήθηκε, αλλά η γενική επαγωγή είναι ότι η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις είναι πάντα και επαγωγικά θετικές για το κοινωνικό σύνολο.

Δεν είναι πάντα βέβαια, ειδικά στην εποχή της «ευημερίας των στελεχών». Αλλά αυτά για τον υπουργό, είναι μια άλλη υπόθεση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ την εκδήλωση

Ο κ. Σκυλακάκης είπε μεταξύ άλλων ότι ένα «μείον» τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι «δεν υπήρξε η παραμικρή σοβαρή επένδυση σε εξοπλισμούς» ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση με την Τουρκία. Προφανώς, θεωρεί ότι είναι σώφρον, μια χειμαζόμενη οικονομία όπως η ελληνική, να «επενδύει», όχι σε κοινωνικές δομές, αλλά σε εξοπλισμούς. Έτσι και αλλιώς, είναι μια βασική πτυχή του κυβερνητικού αφηγήματος.

Στα ενδιαφέροντα, ο κ. Σκυλακάκης παρατήρησε ότι η ελληνική οικονομία ήταν περισσότερο ευάλωτη, αφενός εξαιτίας της υπερβολικής στήριξης στις υπηρεσίες, αλλά και δεν είναι παραγωγός ενέργειας. Παρέκαμψε βέβαια το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα ξεκίνησε με την ακρίβεια του ρεύματος από το προπέρσινο καλοκαίρι και όχι με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά κυβερνητικό στέλεχος είναι, κάτι άλλο θα τον απομάκρυνε από το κόμμα του…

Είπε επίσης ότι «για 10 ολόκληρα χρόνια είχαμε επενδυτικό κενό. Αστοχία κυβερνήσεων και ευρωπαίων ότι ασχολήθηκαν με πολιτικές μόνο για τα ελλείμματα και καθόλου για την παραγωγική δυνατότητα».

Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για τις εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων, από το «Ελλάδα 2.0»: «Δεν θα χρειαστεί να συναντήσετε κανέναν από την αίτηση μέχρι την επιδότηση» είπε χαριτολογώντας και αντέτεινε, σε παρατήρηση από το κοινό ότι «η τράπεζα δεν είναι κράτος». Βέβαια, συμπεριφέρεται συχνότατα σαν τέτοιο πλέον, με γραφειοκρατίες που κάνουν παλιές κρατικές δομές να αισθάνονται… εξυπηρετικές.

Επέμεινε όμως ότι η διαδικασία μέχρι την έγκριση θα είναι 2,5 μήνες «και θα μειώνεται» και πως «δεν μεσολαβεί καμία κρατική υπογραφή».

Τέλος, στα ακόμα πιο ενδιαφέροντα, ο κ. Σκυλακάκης, είπε ότι χρειάζεται αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. «Από το εσωστρεφές, καταναλωτικό, γκρίζο, μη παραγωγικό, στην εξωστρέφεια, στις επενδύσεις, στην ‘άσπρη οικονομία’», όπως είπε.

Δεν διευκρίνισε πάνω σε ποιους πυλώνες θα στηριχτεί το «νέο παραγωγικό μοντέλο» και αν π.χ. θα μειωθεί ο τομέας των υπηρεσιών ή θα συνεχιστεί η επένδυση σε αυτόν…

Ο κ. Σκυλακάκης θεώρησε επίσης «τεράστιες στηρίξεις μη επενδυτικού χαρακτήρα», τις επιστρεπτέες, προσπαθώντας να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Εκεί, είναι και το βασικό πρόβλημα: ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει δώσει πολλά χρήματα, εν συγκρίσει με άλλες χώρες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι στηρίξεις δεν έχουν καταφέρει να αναστρέψουν την κατάσταση για πολλές επιχειρήσεις…

Δεν έλειψε και η κριτική όμως σε αυτά που είπε ο κ. Σκυλακάκης. Σε τοποθέτηση από το κοινό, διατυπώθηκε το ερώτημα «πώς είναι επιτυχία ότι χάσαμε 35.000 ανθρώπους στην πανδημία;» ή πώς γίνεται ανάπτυξη χωρίς σημαντική βιομηχανική παραγωγή (που δεν έχει η Ελλάδα) ή ακόμα, φτηνή ενέργεια (που επίσης δεν έχει).

Ο κ. Σκυλακάκης ισχυρίστηκε ότι η θνητότητα στην πανδημία οφείλεται βασικά στον «γερασμένο πληθυσμό». Η κυβέρνηση ωστόσο έχει δεχτεί δριμεία κριτική για το κατά πόσο στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Επ’ αυτού, δεν τοποθετήθηκε…

Την εισαγωγή στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο οποίος μεταξύ άλλων… απάλλαξε τον υπουργό από την αναφορά των κυβερνητικών ρυθμίσεων τα δύο χρόνια της πανδημίας…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back