Με έκθεση ιδεών όπου επαναλαμβάνονται υποσχέσεις για μεγάλα έργα, υποδομές, επενδύσεις, πράσινη ανάπτυξη, προσλήψεις και συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα, μοιάζει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αλλιώς «Ελλάδα 2.0», όπως ονομάστηκε, και το οποίο επικρίνεται με σφοδρότητα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Σχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε μία νέα εποχή και έχει πρωταρχικό στόχο να καλύψει το μεγάλο κενό στις επενδύσεις και στην απασχόληση που χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία και επιδεινώθηκε με την πανδημία.
Όπως είπε βασικός στόχος του είναι να κινητοποιήσει δυνάμεις κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει το σύνολο των κονδυλίων που της αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 12,7 δισ. ευρώ δανείων.
Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές, όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικά επενδύσεις ύψους 57 δισ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του «Ελλάδα 2.0» καθώς και τα βασικά έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς. Αυτά είναι τα ακόλουθα:
1. Πράσινη μετάβαση: Σε αυτήν περιλαμβάνονται προγράμματα όπως ένα εκτεταμένο «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και Δημόσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών, έργα ενεργειακής αποθήκευσης, μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, εξοπλισμός για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, ο εκσυγχρονισμός πολεοδομικών σχεδίων κ.ά..
2. Ψηφιακή Μετάβαση: Περιλαμβάνονται έργα όπως η προεγκατάσταση υποδοχών οπτικών ινών στα κτίρια, η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση αρχείων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του Δημοσίου. Επίσης περιλαμβάνονται προγράμματα που αφορούν το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης συναλλαγών δημοσίου και πολιτών, την ψηφιοποίηση για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων κ.ά..
3. Θεσμικός Μετασχηματισμός και επενδύσεις: Πρόκειται μεταξύ άλλων για κίνητρα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, αλλά και για την χρηματοδότηση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) του Ε65, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου σιδηροδρόμων, των ηλεκτρονικών διοδίων καθώς και άλλες έξυπνες υποδομές. Επίσης προβλέπονται επενδύσεις στον πολιτισμό (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πειραιά), στον τουρισμό, για την αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά..
4. Κοινωνικός πυλώνας: Αφορά σε μεγάλα προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού στα εργαστήρια στην εκπαίδευση, πολύ μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα της υγείας για τον εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, εθνικά προγράμματα για σωματική άσκηση και τη διατροφή, όπως και επενδύσεις που ενδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη παιδική προστασία κ.ά.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Την άποψη ότι το σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε σήμερα, «δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας» εκφράζουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
«Η σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις για αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και τον τρόπο προσέγγισης των χρηματοδοτικών πόρων, η κυβέρνηση επιλέγει να ακολουθήσει αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζει καλά, προσχηματικές διαβουλεύσεις και απουσία οποιουδήποτε ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου», αναφέρουν η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.
Όπως σχολιάζουν, «ο πρωθυπουργός επέλεξε να χρησιμοποιήσει ξανά μια σειρά από βαρύγδουπους τίτλους, αλλά η ουσία του Σχεδίου Ανάκαμψης παραμένει άγνωστη στους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
ΚΙΝΑΛ
«Ελλάδα των δύο ταχυτήτων. Αυτή των λίγων και ισχυρών που προσδοκά να έχει την μερίδα του λέοντος στους πόρους με τις ευλογίες της κυβέρνησης και αυτή των πολλών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών και των εργαζομένων που θα μείνει πίσω», συνιστά, όπως σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής, το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον τίτλο «Ελλάδα 2.0».
Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως «το πρόγραμμα, όπως ακριβώς σχεδιάστηκε από λίγους στο Μαξίμου, τελικά θα αφορά τους λίγους. Με τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα μας όλο και να διευρύνονται».
ΚΚΕ
«Η "Ελλάδα 2.0", που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο "νέο" που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων.
Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί τη "γέφυρα" της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό "super μνημόνιο" του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το "Ελλάδα 2.0" θα ήταν το "Μνημόνιο 5.0".
Το ταμείο ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της "πράσινης" ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψη.
ΜέΡΑ25
Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης, εξαπέλυσε σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι «πανικόβλητος μπροστά στο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας, ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογεί για τα βουνά νέου χρέους που κομίζει από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Τον Ιούνιο, προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογούσε για τα 72 δισ. ευρώ που εξασφάλισε για τη χώρα. Σήμερα «αυτά έγιναν “σχεδόν” 60 δισ. σε διάρκεια εξαετίας. Από αυτά, τα 12,7 δισ. είναι νέα δάνεια που θα εγγυηθεί το κράτος εκ μέρους μεγάλων εταιρειών, τα 9 δισ. τα χρωστά το κράτος στην Κομισιόν, ενώ τα υπόλοιπα 28,3 δισ. είναι χρήματα που (υποτίθεται) θα δανειστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από μόνες τους για να τα “ρίξουν” στην οικονομία».