πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανακύκλωση με περιορισμούς

Εικόνα του άρθρου Ανακύκλωση με περιορισμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2019, 19:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναστάτωση στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών προκαλεί η απόφαση της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) να αλλάξει το ωράριο παραλαβής των υλικών αυτών.

Η Ε.Ε.Α.Α. αποφάσισε να παραλαμβάνει το ανακυκλώσιμο υλικό από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων  Υλικών (ΚΔΑΥ) μόνο τις καθημερινές, από τις 7 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, καλώντας τον Δήμο Ιωαννιτών να αναπροσαρμόσει τα δρομολόγια της υπηρεσίας καθαριότητας.

Με επιστολή του προς την εταιρία, ο απερχόμενος δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας διαφωνεί με την αιφνιδιαστική απόφαση και αναλύει τον κίνδυνο που υπάρχει να συλλέγονται τα ανακυκλώσιμα σε ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, με τον συνεπαγόμενο κυκλοφοριακό φόρτο, όπως και να μη συλλέγονται τα σαββατοκύριακα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, η συλλογή των απορριμμάτων από τους μπλε κάδους γίνεται από τέσσερα πληρώματα που δουλεύουν σε δύο βάρδιες, πρωινή και νυχτερινή. Τα πληρώματα χρησιμοποιούν συνήθως τρία οχήματα και ένα τέταρτο όταν παραστεί ανάγκη, ενώ σε καθημερινή βάση χρησιμοποιείται το ίδιο απορριμματοφόρο όχημα πρωί-βράδυ που σημαίνει ότι στο τέλος της κάθε βάρδιας θα πρέπει να έχει εκκενωθεί υποχρεωτικά. Ο συνολικός αριθμός των μπλε κάδων στον Δήμο ξεπερνά τους 1.700. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας, το πρωί συλλέγονται τα απορρίμματα από τις κοινότητες και τις περιφερειακές γειτονιές των Ιωαννίνων και το βράδυ από το κέντρο της πόλης και τους εμπορικούς δρόμους.

Η πρωινή βάρδια δε, λειτουργεί 5-6 ημέρες εβδομαδιαίως ενώ η νυχτερινή 6-7 ημέρες εβδομαδιαίως. «Οποιοσδήποτε περιορισμός στις ώρες παραλαβής των φορτίων των μπλε κάδων με ανάλογη αναπροσαρμογή των δρομολογίων θα έχει συνέπεια τη συλλογή κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, άρα και κυκλοφοριακή συμφόρηση, και τη διακοπή της συλλογής τα σαββατοκύριακα… Αποτέλεσμα του περιορισμού θα είναι η συσσώρευση ανακυκλώσιμων (χαρτόνια και πλαστικά) στους εμπορικούς δρόμους, γύρω από τους μπλε κάδους, έξω από τους υπόγειους κ.λπ., η παραμονή τους στα πεζοδρόμια για τρεις σχεδόν ημέρες (Παρασκευή πρωί μέχρι Δευτέρα πρωί) και αχρήστευση τόνων υλικού προς ανακύκλωση», καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμαρχος, ζητώντας την εξαίρεση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου από τον περιορισμό του νέου ωραρίου παραλαβής φορτίων από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3