δεη πισω tc1
ΚΟΣΜΟΣ

Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους: Οι πρώτες αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους: Οι πρώτες αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 18:55
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιρλανδία και η Ισπανία διαχώρισαν τη θέση τους από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ανακοινώνοντας σήμερα την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος στις 28 Μαΐου. Μαζί τους συντάχθηκε και η Νορβηγία, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο των ειρηνευτικών προσπαθειών στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση, η οποία η Ιρλανδία αναμένει ότι θα αποτελέσει το «πρώτο κύμα» αναγνώρισης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν ήρθε ξαφνικά -η Μαδρίτη και το Δουβλίνο ασκούν εδώ και μήνες πιέσεις στους εταίρους της ΕΕ για να αναγνωρίσουν ομόφωνα την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση στα σύνορα του 1967. 

Η τότε ΕΟΚ υποστήριξε ομόφωνα τη λύση των δύο κρατών το 1980, πολύ πριν από τις ΗΠΑ. Αλλά μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Ένωση δυσκολεύτηκε να βρει συναίνεση ακόμη και για την έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σε ομιλία του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η αναγνώριση έχει ισχυρή πολιτική και συμβολική αξία, ότι η στάση της Ιρλανδίας επηρεάζεται από την ιστορία της και ότι είναι «το σωστό».

Ο, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι η ηγεσία χαιρετίζει τα σχέδια της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, λέγοντας ότι ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Οι περισσότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την χαιρέτισαν ως ένα βήμα που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ο Χιού Λόβατ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων δήλωσε ότι η δυναμική θα μπορούσε να «βοηθήσει στην εξασφάλιση της δέσμευσης των Αράβων για την υποστήριξη της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα». 

Η Σλοβενία δήλωσε ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της στις αρχές Ιουνίου. Η Γαλλία και το Βέλγιο λέγεται ότι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο αναγνώρισης, αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ότι, αν και δεν αποτελεί «ταμπού» για την κυβέρνηση Μακρόν, τώρα δεν είναι η ιδανική στιγμή.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και στην απόρριψη της λύσης των δύο κρατών.

Οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε στη θέση του ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω διαπραγματεύσεων και διατήρησε την υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος είναι ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών και υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών και όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε την υποστήριξη του Βερολίνου στη λύση των δύο κρατών, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την απόφαση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

«Ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι για τον στόχο αυτό απαιτείται μια διαδικασία διαλόγου.

Το Ισραήλ

Το σχέδιο ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος αποτελεί βραβείο για την τρομοκρατία, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα προσπαθήσει να επαναλάβει ξανά και ξανά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η επιβράβευση της τρομοκρατίας δεν θα φέρει την ειρήνη ούτε θα αποτρέψει τη νίκη του Ισραήλ επί της Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3