ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναδρομική… Υγεία μέσω ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Αναδρομική… Υγεία μέσω ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2020, 14:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε χτες τη χρηματοδότηση των φορέων υγείας του ΕΣΥ με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει o κορονοϊός μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», με 6 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση ήταν κυρίως τεχνοκρατική, χωρίς περισσότερα στοιχεία, δίνοντας την εντύπωση… επερχόμενων προσλήψεων.

Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Καταρχάς, φορέας υλοποίησης της δράσης είναι το υπουργείο Υγείας, και συγκεκριμένα η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου, η οποία «αντλεί» κονδύλια από όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα των Περιφερειών.

Τα κονδύλια δε, προορίζονται σε σημαντικό βαθμό για την κάλυψη της μισθοδοσίας του επικουρικού προσωπικού (με διετείς συμβάσεις), το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει προσληφθεί ήδη, από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Το επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων ξεκίνησε να πληρώνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Κατόπιν ο εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης, κινήθηκε προς την κατεύθυνση της ένταξης της σχετικής δράσης στα επιμέρους Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Τον τελευταίο καιρό, η μία μετά την άλλη Περιφέρεια προχωρά στη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων ενδιαφέροντος και στην επακόλουθη έκδοση αποφάσεων ένταξης, με τελικό δικαιούχο την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του υπουργείου Υγείας. Αυτό έπραξε και η Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ λόγω Covid-19. Στην απόφαση ένταξης σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back