ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθερμαίνεται η αγορά ακινήτων

Εικόνα του άρθρου Αναθερμαίνεται η αγορά ακινήτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/04/2019, 20:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Όπως προκύπτει από την έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος, γενικότερα η ζήτηση για δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκε σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2018, γεγονός που δεν είχε προβλεφθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. 

Η αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια οφείλεται στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, δεδομένου και του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από κατοίκους εξωτερικού, ενώ η αύξηση στη ζήτηση καταναλωτικών δανείων οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.


Αύξηση και στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Μεγάλη αύξηση κατά 42% σημείωσαν πέρυσι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, συγκριτικά με το 2017, καταγράφοντας έντονα σημάδια αναθέρμανσης της κτηματαγοράς.

Αυτό προκύπτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από το οποίο προκύπτει ότι κατά το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 26.700 αγοραπωλησίες ακινήτων έναντι 18.800 το προηγούμενο έτος.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και οι πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων λόγω της κρίσης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή από 1.1.2019 των νέων αντικειμενικών τιμών συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των μεταβιβάσεων κατά το προηγούμενο έτος και κατ επέκταση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων από την κατηγορία αυτή.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι εισπράξεις φόρων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων αυξήθηκαν κατά 41% το 2018 με αποτέλεσμα τα έσοδα αυτά να φθάσουν 232,25 εκατομμύρια ευρώ έναντι 164,62 εκατ. ευρώ το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back