ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ανθρώπων έργα οι καύσωνες που βιώνουμε

Εικόνα του άρθρου Ανθρώπων έργα οι καύσωνες που βιώνουμε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2023, 22:02
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει διαδραματίσει «απολύτως συντριπτικό» ρόλο στα ακραία κύματα καύσωνα που σάρωσαν τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με αξιολόγηση επιστημόνων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουλίου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν χάος σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις θερμοκρασίες να σπάνε ρεκόρ στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νότια Ευρώπη, πυροδοτώντας δασικές πυρκαγιές, ελλείψεις νερού και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία που σχετίζονται με τη ζέστη.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χιλιάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν από το ελληνικό νησί της Ρόδου για να γλιτώσουν από τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τον καύσωνα που έσπασε ρεκόρ.

Χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, τα γεγονότα αυτού του μήνα θα ήταν «εξαιρετικά σπάνια», σύμφωνα με μελέτη του World Weather Attribution, μιας παγκόσμιας ομάδας επιστημόνων που εξετάζει τον ρόλο που διαδραματίζει η κλιματική αλλαγή στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

«Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική θα ήταν πρακτικά αδύνατες χωρίς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Izidine Pinto του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου των Κάτω Χωρών, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Στην Κίνα ήταν περίπου 50 φορές πιο πιθανό να συμβεί σε σύγκριση με το παρελθόν».

Η ομάδα World Weather Attribution εκτίμησε ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου έκανε τον ευρωπαϊκό καύσωνα 2,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Επίσης, ανέβασαν τον καύσωνα στη Βόρεια Αμερική κατά 2 βαθμούς Κελσίου και αυτόν στην Κίνα κατά 1 βαθμούς Κελσίου.

Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, η ζέστη έχει προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές σε καλλιέργειες και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, δήλωσαν οι επιστήμονες, με τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ, τα μεξικανικά βοοειδή, τις ελιές της νότιας Ευρώπης καθώς και το κινεζικό βαμβάκι να έχουν πληγεί σοβαρά.


Ο Ελ Νίνιο

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο πιθανώς συνέβαλε στην πρόσθετη θερμότητα σε ορισμένες περιοχές, αλλά η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου ήταν ο κύριος παράγοντας, δήλωσαν οι επιστήμονες, και οι καύσωνες θα γίνονται όλο και πιο πιθανοί αν δεν μειωθούν οι εκπομπές.

Υπολόγισαν ότι παρατεταμένες περίοδοι ακραίας ζέστης είναι πιθανό να πλήττουν κάθε δύο έως πέντε χρόνια, αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα οι μέσες θερμοκρασίες εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1,1 °C.

«Τα γεγονότα που εξετάσαμε δεν είναι σπάνια στο σημερινό κλίμα», δήλωσε η Friederike Otto, επιστήμονας του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή στο Λονδίνο, μιλώντας στην ενημέρωση. «Δεν αποτελεί έκπληξη από κλιματολογική άποψη το γεγονός ότι αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν ταυτόχρονα».

«Όσο συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, θα βλέπουμε όλο και περισσότερα από αυτά τα ακραία φαινόμενα», δήλωσε η ίδια. «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ισχυρότερες αποδείξεις που έχει παρουσιάσει ποτέ η επιστήμη για ένα επιστημονικό ερώτημα».


Ο «σιωπηλός δολοφόνος»

Οι επιστήμονες έχουν περιγράψει την ακραία ζέστη ως «σιωπηλό δολοφόνο» που επιβαρύνει τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από ιατρικές παθήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα, 61.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τους καύσωνες της Ευρώπης το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες προετοιμασίας υπολείπονται θανάσιμα.

Η ζέστη έχει επίσης προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ζημιές στις καλλιέργειες και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, δήλωσαν οι επιστήμονες του World Weather Attribution, με τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ, τα μεξικανικά βοοειδή, τις ελιές της νότιας Ευρώπης καθώς και το κινεζικό βαμβάκι να έχουν πληγεί σοβαρά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back