Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέες θερμοκρασίες ρεκόρ καθώς ο Ελ Νίνιο επιστρέφει

Εικόνα του άρθρου Νέες θερμοκρασίες ρεκόρ καθώς ο Ελ Νίνιο επιστρέφει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2023, 13:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το 2023 ή το 2024 ο κόσμος θα μπορούσε να σπάσει ένα νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αναμενόμενης επιστροφής του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Τα κλιματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι μετά από τρία χρόνια του καιρικού φαινομένου Λα Νίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο γενικά μειώνει ελαφρώς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, ο κόσμος θα βιώσει την επιστροφή του El Nino, του θερμότερου αντίστοιχου φαινομένου, αργότερα φέτος.

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του ισημερινού επιβραδύνονται και το θερμό νερό ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.

«Το Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με θερμοκρασίες ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αν αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024 δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι, νομίζω, πιο πιθανό από το να μην συμβεί», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ.

Τα κλιματικά μοντέλα υποδηλώνουν την επιστροφή σε συνθήκες Ελ Νίνιο στα τέλη του βορειοδυτικού καλοκαιριού και την πιθανότητα ανάπτυξης ενός ισχυρού Ελ Νίνιο προς το τέλος του έτους, δήλωσε ο Buontempo.

Η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στον κόσμο ήταν το 2016, που συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο - αν και η κλιματική αλλαγή έχει ενισχύσει τις ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε χρόνια χωρίς το φαινόμενο.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κόσμο - γεγονός που αντανακλά τη μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Η Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι θερμοκρασίες που τροφοδοτούνται από το Ελ Νίνιο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουν οι χώρες - συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών καυσώνων, της ξηρασίας και των πυρκαγιών.

«Αν όντως αναπτυχθεί το Ελ Νίνιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2023 να είναι ακόμη πιο ζεστό από το 2016 - αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κόσμος συνέχισε να θερμαίνεται καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Otto.

Οι επιστήμονες της υπηρεσίας Copernicus δημοσίευσαν την Πέμπτη μια έκθεση αξιολόγησης των ακραίων κλιματικών φαινομένων που βίωσε ο κόσμος πέρυσι, το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Το 2022 η Ευρώπη γνώρισε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η κλιματική αλλαγή προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τον Φεβρουάριο τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων στην Ανταρκτική σημείωσαν χαμηλό ρεκόρ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη είναι σήμερα κατά 1,2C υψηλότερη από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με το Copernicus.

Παρά την υπόσχεση των περισσότερων από τους σημαντικότερους ρυπαντές του κόσμου να μηδενίσουν τελικά τις καθαρές εκπομπές τους, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 συνέχισαν πέρυσι να αυξάνονται.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back