ΕΝΕΡΓΕΙΑ

G20: Χωρίς συμφωνία για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων

Εικόνα του άρθρου G20: Χωρίς συμφωνία για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2023, 21:51
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι αντιρρήσεις ορισμένων παραγωγών χωρών απέτρεψε την ομάδα των 20 μεγαλύτερων οικονομιών, που συνεδρίασε σήμερα στην Ινδία να συμφωνήσει σχετικά με τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων, τη στιγμή που ο πλανήτης φλέγεται.

Οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές είναι εξοργισμένοι από την ολιγωρία των διεθνών οργανισμών όσον αφορά τη δράση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ακόμη και όταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα από την Κίνα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν την κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Οι αξιωματούχοι της G20 στον τομέα της ενέργειας επρόκειτο να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν στο τέλος της τετραήμερης συνάντησής τους στο Μπαμπολίν, μια πόλη στο ινδικό παράκτιο κρατίδιο Γκόα, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω διαφωνιών, μεταξύ των οποίων και ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των δυνατοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Ένα προσχέδιο που εξετάστηκε αργά την Παρασκευή από το Reuters έγραφε: «Τονίστηκε η σημασία της καταβολής προσπαθειών για τη σταδιακή μείωση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τις διάφορες εθνικές συνθήκες». Όμως, η ανακοίνωση ακυρώθηκε λόγω διαφωνιών, μεταξύ των οποίων και ο επιδιωκόμενος τριπλασιασμός των δυνατοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

Ο υπουργός Ενέργειας της Ινδίας Ρ. Κ. Σινγκ, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της διάσκεψης, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη δέσμευση του άνθρακα αντί της σταδιακής μείωσης των ορυκτών καυσίμων.

Δεν κατονόμασε τις χώρες. Ωστόσο, οι μεγάλοι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κίνα, Νότια Αφρική και Ινδονησία ήταν γνωστό ότι αντιτίθενται στον στόχο του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία.

Με πληροφορίες από Reuters

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back