ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Άμστερνταμ: Ένα υποβρύχιο πάρκινγκ ποδηλάτων

Εικόνα του άρθρου Άμστερνταμ: Ένα υποβρύχιο πάρκινγκ ποδηλάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/11/2023, 21:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το ολλανδικό στούντιο VenhoevenCS Architecture + Urbanism ολοκλήρωσε το IJboulevard, ένα υποβρύχιο πάρκο ποδηλάτων για τον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ.

Η εγκατάσταση παρέχει υποβρύχιο χώρο στάθμευσης για 4.000 ποδήλατα, καθώς και μια πεζοδρομημένη λεωφόρο πάνω από το έδαφος με πανοραμική θέα στον ποταμό IJ.

Η είσοδος στο πάρκινγκ ποδηλάτων

Με εντολή του Δήμου του Άμστερνταμ, η VenhoevenCS Architecture + Urbanism επιδίωξε να αποσυμφορήσει τους δημόσιους χώρους του σταθμού, να προσφέρει προστασία στο σταθμό από την κυκλοφορία του νερού και να προωθήσει τη βιοποικιλότητα μέσω του σχεδιασμού της.

«Το IJBoulevard προσφέρει νέο δημόσιο χώρο, φέρνοντας τα ποδήλατα κάτω από το έδαφος για να απελευθερώσει χώρο στην επιφάνεια του δρόμου, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα νέο σαλόνι για την πόλη», δήλωσε το στούντιο.

Ο σταθμός IJboulevard βρίσκεται μέσα στον ποταμό IJ και προκατασκευάστηκε εκτός του εργοταξίου, επιτρέποντας στον σταθμό να συνεχίσει να λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια της κατασκευής.

Τρία προκατασκευασμένα κοίλα στοιχεία μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο μέσω του ποταμού και τοποθετήθηκαν πάνω σε 72 τσιμεντένιους πασσάλους για να σχηματίσουν τους εσωτερικούς χώρους και τη λεωφόρο από πάνω.

Μακέτα του υποβρύχιου πάρκινγκ

Σύμφωνα με το dezeen ο σχεδιασμός του VenhoevenCS Architecture + Urbanism ενσωματώνει χαρακτηριστικά που στοχεύουν στη μίμηση φυσικών ενδιαιτημάτων για την προώθηση της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη της υδρόβιας ζωής.

Αυτά περιλαμβάνουν βιο-καλύβες -τεχνητά φυτώρια ψαριών- και πορώδες σκυρόδεμα μεταξύ των υποβρύχιων πασσάλων που προσφέρουν επιφάνειες για τα υδρόβια φυτά να προσκολληθούν και να αναπτυχθούν.

Το εσωτερικό του πάρκινγκ χωρητικότητας 4.000 ποδηλάτων

Μεγάλες γυάλινες επιφάνειες γύρω από τα κλιμακοστάσια επιτρέπουν στο φυσικό φως της ημέρας να φιλτράρεται και προσφέρουν θέα στο χώρο στάθμευσης από ψηλά, εξασφαλίζοντας μια αίσθηση ασφάλειας για τους χρήστες του κτιρίου.

Οι είσοδοι είναι φινιρισμένες με την ίδια σκούρα γκρι φυσική πέτρα όπως η λεωφόρος, με σκοπό να προσφέρουν μια απρόσκοπτη μετάβαση μεταξύ των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων.

Με πληροφορίες από dezeen. Φωτογραφίες: VenhoevenCS Architecture + Urbanism



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back