Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

American Woman: μια σύμπτωση που έγινε επιτυχία

Εικόνα του άρθρου American Woman: μια σύμπτωση που έγινε επιτυχία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2018, 12:19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 48 χρόνια, ένα καναδικό συγκρότημα με εμμονή στους… αμερικάνικους τίτλους, κατακτούσε τις κορυφές των λιστών επιτυχιών με το «American woman».

Οι Guess Who ήταν πιο Καναδοί και από σοβαρό δημόσιο σύστημα υγείας. Δημιουργήθηκαν στο Γουίνιπεγκ από καναδούς μουσικούς, αλλά στην πιο μεγάλη επιτυχία τους τραγουδούν για μια «American woman».

Μάιο του 1970 λοιπόν, οι Guess Who έγραψαν κατά τύχη σχεδόν, το τραγούδι, όταν… τίποτα δεν πήγε σωστά σε μια συναυλία, στο Οντάριο.

Ο τραγουδιστής της μπάντας Μπάρτον Κάμινγκς, περιγράφει την απίθανη φάση, λέγοντας ότι στο ενδιάμεσο δύο συναυλιών μιλούσε με έναν τύπο έξω από το κλαμπ, για να αγοράσει μερικούς δίσκους του Τζιν Βίνσεντ και… ξεχάστηκε. Ξαφνικά, διαπίστωσε ότι είχε ήδη αργήσει και ότι η υπόλοιπη μπάντα είχε ξεκινήσει να παίζει, οπότε άφησε τα παζάρια και μπήκε τρέχοντας στο μαγαζί.

Στο μεταξύ, επί της σκηνής, ο κιθαρίστας του γκρουπ Ράντι Μπάκμαν είχε χάσει μια χορδή, ωστόσο η μπάντα δεν σταμάτησε να παίζει. Ο Κάμινγκς άρπαξε το μικρόφωνο και, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, άρχισε να τραγουδάει στίχους που του έρχονταν στο κεφάλι εκείνη τη στιγμή: «Όλα αυτά τα πράγματα για τις μηχανές του πολέμου και τα γκέτο».


Το αστείο είναι ότι κανείς δεν θα ξανάκουγε το American woman μετά από αυτό το βράδυ. Ωστόσο, το τυχαίο τζαμάρισμα άρεσε και στη μπάντα και στον κόσμο, μόνο που… δεν θυμόντουσαν πώς το έπαιξαν. Ο Μπάκμαν όμως είδε ότι ένας πιτσιρικάς από το κοινό ηχογραφούσε με φορητό κασετόφωνο (η τεχνολογία τότε ήταν… ογκώδης) και ζήτησε από τον μάνατζερ των Guess Who να βρει την κασέτα.

Αυτό τελικά έγινε και δύο χρόνια αργότερα, όταν το American woman κυκλοφόρησε ως σινγκλ, έμεινε τρεις βδομάδες στο νούμερο 1 των λιστών επιτυχιών στις ΗΠΑ. «Ήταν ένα τερατωδών διαστάσεων χιτ για εμάς (…) και ήταν ένα ‘ατύχημα’. Υποθέτω ότι οι θεοί της μουσικής μας χαμογελούσανε και μας έστειλαν εκείνο το παιδί με το κασετόφωνο» λέει ο Κάμινγκς, που προφανώς, λαμβάνει ακόμα εμβάσματα από το κομμάτι που κάμποσα χρόνια μετά, το ξαναέκανε τεράστια επιτυχία ο Λένι Κράβιτς.  




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3