Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Αλλαγή ορίων λίμνης σε… πρωθυπουργικό επίπεδο

Εικόνα του άρθρου Αλλαγή ορίων λίμνης σε… πρωθυπουργικό επίπεδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2022, 19:22
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα επιμένει στην αλλαγή των ορίων της λίμνης, μια πρωτοβουλία που προκαλεί ιδιαίτερες αντιδράσεις και διαφωνίες, ακόμα και εντός ΝΔ.

Στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η κα Κεφάλα έθεσε το θέμα ξανά, με αφορμή, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «στην υλοποίηση μίας σημαντικής παρέμβασης με αναπτυξιακό χαρακτήρα και στοιχεία περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, της κατασκευής του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου», στον οποίο είχε αναφερθεί και ο κ. Μητσοτάκης, σε επίσκεψή του.

Η κα Κεφάλα αναφέρει ότι «πολλούς μήνες πριν, είχε αναδείξει την αναγκαιότητα του επανακαθορισμού της οριοθέτησης της Παμβώτιδας, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν με την υλοποίηση του σχεδιασμού, είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει τις παραμέτρους της υπόθεσης, επαναφέροντας την πρότασή της για την επαναοριοθέτηση, προτείνοντας επίσης και τις απόλυτα εφικτές λύσεις που υπάρχουν, ώστε και το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικά αναγκαίο έργο να υλοποιηθεί».

H κα Κεφάλα εδώ και μερικούς μήνες, προκειμένου να εξυπηρετήσει το αίτημα ιδιοκτητών εκτάσεων κοντά στη λίμνη, έχει ανοίξει το θέμα παρακάμπτοντας την τοπική αυτοδιοίκηση. Σημειωτέον ότι  ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έχει τονίσει ότι για το έργο του ποδηλατόδρομου δεν παίζει ρόλο «πού βρίσκεται η πράσινη, η μπλε ή η κόκκινη γραμμή της οριοθέτησης».

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή του Μάτσικα, όπως και γύρω από τη λίμνη, έχει οριστεί παρόχθια ζώνη. Η ζώνη αυτή εξυπηρετεί την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών στη λίμνη όπως και την επικοινωνία της ξηράς με τη λίμνη. Όσες δε ιδιωτικές εκτάσεις βρίσκονται εντός της παρόχθιας ζώνης, έχουν τεθεί σε καθεστώς απαλλοτρίωσης.

Αυτή τη φορά η κα Κεφάλα, εμπλέκει τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε μια ευκαιριακή διαδικασία που βασικά, εξυπηρετεί συγκεκριμένα ιδιοκτησιακά συμφέροντα και δεν προσθέτει ούτε… πόντο στην προστασία του περιβάλλοντος και του λιμναίου οικοσυστήματος.

Κατά τα λοιπά, η κα Κεφάλα συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη ζητήματα όπως η ενεργειακή κρίση, «η διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφορτίσει την ισχυρή πίεση που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις», καθώς και «οι εξελίξεις σε μία σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ηπείρου και των Ιωαννίνων ειδικότερα». Η κα Κεφάλα αναφέρει ότι «πολλές παρεμβάσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μεταμορφώνοντας σταδιακά την Ήπειρο σε μία περιφέρεια της χώρας ιδιαίτερα ελκυστική, όχι μόνο ως τουριστικός προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου, αλλά παράλληλα και ως ένας ιδανικός τόπος για επενδύσεις», χωρίς να διευκρινίζει ποιες ακριβώς είναι αυτές οι παρεμβάσεις, στην ανακοίνωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back