ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

To «αληθινό μπλε» του Ποσειδώνα και του Ουρανού

Εικόνα του άρθρου To «αληθινό μπλε» του Ποσειδώνα και του Ουρανού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2024, 10:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Είναι ένα χρώμα που αγαπούν οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων, αλλά φαίνεται ότι το μπλε του αυγού της πάπιας είναι επίσης διαδεδομένο στο ηλιακό μας σύστημα, με έρευνες να δείχνουν ότι είναι το πραγματικό χρώμα τόσο του Ουρανού όσο και του Ποσειδώνα.

Η νέα εργασία καταρρίπτει τη δημοφιλή πεποίθηση ότι ο Ποσειδώνας έχει μια βαθιά μπλε απόχρωση, υποδεικνύοντας αντίθετα ότι και οι δύο πλανήτες έχουν παρόμοιο χρώμα - με τον Ποσειδώνα να είναι μόνο ελαφρώς πιο μπλε από τον Ουρανό.

«Ο Ουρανός εξακολουθεί να είναι άχαρος και να μοιάζει μάλλον βαρετός, αλλά και ο Ποσειδώνας μοιάζει αρκετά ξεπλυμένος όταν κάνετε την πλήρη ανακατασκευή του πραγματικού χρώματος», δήλωσε ο καθηγητής Patrick Irwin, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το χρώμα των παγωμένων γιγάντων είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι οφείλεται στα υψηλά επίπεδα μεθανίου στην ατμόσφαιρά τους, ένα αέριο που απορροφά το πράσινο και το κόκκινο φως. Η έρευνα του Irwin και των συνεργατών του είχε προηγουμένως προτείνει ότι ο Ποσειδώνας ήταν ο ελαφρώς πιο γαλανός από τους δύο πλανήτες επειδή ένα από τα στρώματα αερολύματος στην ατμόσφαιρά του ήταν πιο διαφανές.


Εικόνες του Voyager 2/ISS του Ουρανού και του Ποσειδώνα που κυκλοφόρησαν λίγο μετά τις διελεύσεις του Voyager 2 το 1986 και το 1989, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την επανεπεξεργασία των μεμονωμένων εικόνων της παρούσας μελέτης για τον προσδιορισμό της καλύτερης εκτίμησης των πραγματικών χρωμάτων αυτών των πλανητών/PATRICK IRWIN/NASA



Ωστόσο, οι εικόνες που κατασκευάστηκαν από δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Voyager 2 της Nasa κατά τη διάρκεια των περασμάτων του τη δεκαετία του 1980 οδήγησαν σε μια παρανόηση σχετικά με τα πραγματικά χρώματα των πλανητών, με τον Ποσειδώνα να απεικονίζεται ως βαθύ μπλε, επειδή οι εικόνες του είχαν ενισχυθεί σε αντίθεση για να τονιστούν τα πιο αμυδρά χαρακτηριστικά του.

Οι νέες, έγχρωμες εικόνες αποκαλύπτουν ότι και οι δύο πλανήτες έχουν ένα απαλό μπλε-πράσινο χρώμα, με πολύ παρόμοια αποτελέσματα ακόμη και όταν χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από διαφορετικά όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble ή δεδομένα από τις αποστολές Voyager.

Η έρευνα έριξε επίσης φως στο μυστήριο γιατί ο Ουρανός φαίνεται να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τις εποχές. Παρατηρήσεις είχαν αποκαλύψει στο παρελθόν ότι ο πλανήτης φαίνεται να είναι πιο πράσινος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα, όταν οι πολικές περιοχές του είναι στραμμένες προς τη Γη και τον ήλιο.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα, η ομάδα προτείνει ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι οι πολικές περιοχές του Ουρανού έχουν χαμηλότερα επίπεδα μεθανίου, αλλά και στο ότι πάνω από τον πόλο που βλέπει προς τον ήλιο σχηματίζεται μια ομίχλη από παγωμένα σωματίδια μεθανίου, η οποία διασκορπίζει το φως και, ως εκ τούτου, αυξάνει την ανάκλαση των πράσινων και κόκκινων μηκών κύματος.

Ο Irwin δήλωσε όμως ότι παραμένουν ερωτήματα, όπως γιατί τα επίπεδα μεθανίου ήταν χαμηλότερα πάνω από τους πόλους του Ουρανού και γιατί μια τέτοια ομίχλη θα σχηματιζόταν πάνω από τον θερμότερο πόλο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back