ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Ξανάκουσε την «καρδιά» του Voyager 2

Εικόνα του άρθρου NASA: Ξανάκουσε την «καρδιά» του Voyager 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2023, 13:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μετά από ημέρες σιωπής, η NASA έλαβε νέα από το Voyager 2 στο διαστρικό διάστημα, δισεκατομμύρια μίλια μακριά.

Οι ελεγκτές πτήσης έστειλαν μια λανθασμένη εντολή πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, η οποία έστρεψε την κεραία του διαστημικού σκάφους μακριά από τη Γη και διέκοψε την επαφή.

Το Deep Space Network της NASA, γιγάντιες ραδιοφωνικές κεραίες σε όλο τον κόσμο, έπιασε ένα «σήμα καρδιακού παλμού», που σημαίνει ότι το 46 ετών σκάφος είναι ζωντανό και λειτουργεί, δήλωσε η υπεύθυνη του προγράμματος Σουζάν Ντοντ σε ηλεκτρονικό μήνυμα την Τρίτη.

Η είδηση «μας αναπτέρωσε το ηθικό», δήλωσε η Ντοντ. Οι ελεγκτές πτήσης στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης στην Καλιφόρνια θα προσπαθήσουν τώρα να στρέψουν την κεραία του Voyager 2 προς τη Γη.

Εάν η εντολή δεν λειτουργήσει, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να περιμένουμε, οπότε θα προσπαθήσουμε να στείλουμε εντολές αρκετές φορές» πριν από αυτό, δήλωσε η Ντοντ.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε στο διάστημα το 1977, μαζί με το πανομοιότυπο δίδυμό του Voyager 1, σε μια αποστολή εξερεύνησης των εξωτερικών πλανητών.

Το Voyager 1, που εξακολουθεί να επικοινωνεί και να λειτουργεί άψογα, απέχει σήμερα 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, γεγονός που το καθιστά το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος.

Το Voyager 2 ακολουθεί το δίδυμό του στο ηλιακό μας σύστημα σε απόσταση άνω των 19 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Σε αυτή την απόσταση, ένα σήμα χρειάζεται πάνω από 18 ώρες για να ταξιδέψει προς τη μία κατεύθυνση.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back