ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλέκος Καχριμάνης: «Ο κόσμος είναι μαζί μας»

Εικόνα του άρθρου Αλέκος Καχριμάνης: «Ο κόσμος είναι μαζί μας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2019, 12:32
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» κλείνει μια σειρά συνεντεύξεων με επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων των Ιωαννίνων και περιφερειακών παρατάξεων, με τον περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο Αλέκο Καχριμάνη

Διεκδικείτε μια νέα θητεία. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε ξανά περιφερειάρχης;

Το σοβαρότερο που έχουμε ως υποχρέωση αυτή την τετραετία, εφόσον θα είμαστε η περιφερειακή αρχή, είναι τα τοπικά προϊόντα. Ξεκινήσαμε δειλά δειλά να πηγαίνουμε σε μεγάλες εκθέσεις κυρίως του εξωτερικού με προϊόντα της Ηπείρου. Κι εκεί ανακαλύψαμε τη μεγάλη αξία των προϊόντων μας. Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος το σύνθημα «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά». Το σύνθημά μας πρέπει να είναι η ποιότητα. Η Ήπειρος έχει πολλά πλεονεκτήματα, έχει αρωματικά φυτά, έχει κτηνοτροφία. Αρκεί να τυποποιήσουμε τα προϊόντα μας όπως πρέπει. Κάναμε πολλά λάθη σε αυτό το κράτος.

Μιλάτε για τα όσα πρέπει να γίνουν στον πρωτογενή τομέα. Η κριτική που σας ασκείτε, είναι «γιατί δεν τα κάνατε τόσο καιρό».

Το κράτος δεν βοήθησε ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση. Παλιά υπήρχε ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών. Δεν έκανε τίποτα. Δεν έμπαινε στην ουσία. Έχουμε αναλάβει πια, εκ των πραγμάτων, τον ρόλο της προώθησης της τοπικής οικονομίας. Αυτός ο τόπος δίνει ευκαιρίες. Κι αυτές τις ευκαιρίες δεν τις βλέπαμε. Γίναμε γραφειοκράτες. Δινόταν έμφαση στις επιδοτήσεις κι όχι στην ποιότητα των προϊόντων. Τα πράγματα αλλάζουν. Νέοι άνθρωποι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, επενδύουν, βγαίνουν στις αγορές του εξωτερικού. Κι εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Εφόσον είμαι περιφερειάρχης ξανά, θέλω να ξεκινήσω την αγορά των παραγωγών και στις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου. Η αγορά παραγωγών θα δουλεύει μία φορά την εβδομάδα, και η οποία θα συνδεθεί με το τουριστικό γίγνεσθαι της κάθε περιοχής. Μόνο αν συνδέσουμε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα, θα αλλάξουν τα πράγματα.


Υπάρχουν άνθρωποι που χτυπούν την πόρτα σας, και ζητούν δουλειά. Τι τους απαντάτε;

Το 2005-2006 είχα βρει έναν Ηπειρώτη που ζούσε στην Κολωνία και μου είχε πει ότι στη Γερμανία «όποιος χάνει το μεροκάματο, δεν το ξαναβρίσκει». Εκείνες τις εποχές στην Ελλάδα, ούτε σκεφτόμασταν ότι μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Οι Γερμανοί έφτιαξαν γρήγορα τα αντισώματα στην κρίση. Εμείς ζούσαμε σε άλλον κόσμο. Την πραγματικότητα την κατάλαβα σιγά σιγά, αλλά είδα και τις διεξόδους που έχει η Ήπειρος. Πέρσι, κάναμε μια τεράστια προσπάθεια. Χίλιοι νέοι αγρότες μπήκαν στα σχετικά προγράμματα. Σε αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να κάνουμε σεμινάρια. Έχουμε ακόμη το πρόγραμμα για τους νέους επιστήμονες, για το οποίο περιμένουμε την έγκριση από το υπουργείο. Έναν επιχειρηματία πρέπει να τον βοηθήσεις σε μια εποχή που υπάρχουν φοβικά σύνδρομα. Ένας νέος επιστήμονας μπορεί να βρει δουλειά και να αποκτήσει δεξιότητες και σε δύο χρόνια ο κάθε επιχειρηματίας θα αποφασίσει αν θα τον κρατήσει ή όχι. Αλλά και να μην τον κρατήσει, με την εμπειρία που θα έχει, θα κάνει κάτι δικό του. Δεν θα γίνει ο άνθρωπος της καφετέριας ούτε ο εργαζόμενος των 300 ευρώ σε ένα σούπερ μάρκετ.

Αν σας λέγαμε να μας πείτε το πιο σημαντικό αναπτυξιακό έργο της τελευταίας δεκαετίας, ποιο θα ήταν;

Είναι πολλά τα έργα. Αλλά το πιο μεγάλο, αν και μη χειροπιαστό, είναι η δουλειά που έχει γίνει και γίνεται στον πρωτογενή τομέα. Υπάρχουν άλλες προοπτικές πια. Εκεί που εντοπίζω το πρόβλημα, είναι στη μη ύπαρξη πνεύματος συνεργασίας. Έξι ή επτά άτομα μπορούν να φτιάξουν ένα μικρό τυροκομείο ή ένα τυποποιητήριο μελιού με επιδότηση σε ποσοστό 80%, αλλά δεν συνεργάζονται.

…κύριε Καχριμάνη, σας έχουμε κάνει τρεις-τέσσερις ερωτήσεις ήδη, και η αίσθηση που έχουμε, είναι ότι μιλάμε με έναν μικρό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να σας πω κάτι; Όλα τα άλλα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Με πολύ αγώνα αλλά έχουν πάρει τον δρόμο τους. Τη νοοτροπία ότι η γη αυτή δεν μας δίνει τίποτα είναι δύσκολο να την αλλάξεις. Κατάντησε το αυτονόητο αδύνατο, μακρινό.

Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου: μια ανεξάρτητη παράταξη ή μια παράταξη της ΝΔ;

Είμαι μέλος της ΝΔ πολλά χρόνια. Αλλά εδώ μέσα ποτέ δεν είχα κομματικές σχέσεις. Στις 3 Αυγούστου του 2017, με φώναξε στο γραφείο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο δεν είχα ιδιαίτερη σχέση. Ήμουν σίγουρος ότι με ήθελε για να μου ανακοινώσει ότι θα με διαγράψει λόγω της εναντίωσής μου στη συμφωνία CETA. Όλη η ΝΔ και οι ευρωβουλευτές ήταν θετικοί. Έπρεπε όμως η συμφωνία να επικυρωθεί και από τη Βουλή. Μετά από μια συζήτηση πέντε ωρών με τον κ. Μητσοτάκη, μού είπε «ευχαριστώ που με έπεισες». Αργότερα συζητήσαμε και τη μεγάλη απάτη με το γάλα, και μου είπε «έχτε δίκιο». Είναι πράγματα που συζήτησα με όλα τα κόμματα. Δεν σας κρύβω πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης μού ζήτησε να έχω τον πρώτο ρόλο στα αγροτικά της ΝΔ, να γίνω δηλαδή υπουργός

…τι εννοείτε;

Να γίνω υπουργός όταν φτάσει η ώρα. Είπα ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Όταν ήρθε πρόσφατα στα Γιάννενα για την ομιλία του, πήγα και είπα για τη φέτα και του ευχήθηκα καλή επιτυχία. Όπως και την προηγούμενη φορά, πήγα και είδα τον πρωθυπουργό. Δεν τίθενται ζητήματα κομματικής δουλειάς αλλά του τόπου. Γενικά, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει κομματισμό όταν είναι στην αυτοδιοίκηση.

Έχετε εκφραστεί κατά της απλής αναλογικής. Μπορείτε να συνεργαστείτε;

Την αυτοδιοίκηση τη θέλω αποτελεσματική και άμεση. Πότε η αντιπολίτευση ψήφισε «ναι» σε κάτι; Στους ΧΥΤΑ, στην οδό Νιάρχου, στη ΣΔΙΤ για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Δεν γίνεται πολιτική αφ’ υψηλού και από μακριά. Το 2017 είχαμε καταστροφές μεγάλες λόγω της κακοκαιρίας. Τότε, η αντιπολίτευση πήγε και είδε τις ζημιές και έκανε υποδείξεις, αλλά μετά ψήφισε όχι. Αν εμείς το είχαμε αφήσει το ζήτημα, δεν θα γινόταν τίποτα.

Σας έχουν κατηγορήσει για πολλές απευθείας αναθέσεις με αφορμή την κακοκαιρία.

Δεν ήταν απευθείας αναθέσεις. Ακόμα και η νέα νομοθεσία μάς δικαίωσε. Η ίδια η κυβέρνηση απλοποίησε τις διαδικασίες. Δεν γίνεται να πρέπει να εκτελέσεις ένα έργο, και να χρειάζονται 10 μήνες για την υπογραφή μιας σύμβασης. Τι να έκανε και η κυβέρνηση; Δεν μπορούσε να δώσει λύση αλλιώς.

Πιστεύετε ότι θα υπάρξει η ίδια εκτίμηση και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Ίσως καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Εμείς θέλουμε να βγούμε από την πρώτη Κυριακή. Ο κόσμος όμως θα το αποφασίσει. Αν με ρωτάγατε πριν από 15 ημέρες, μπορεί να είχα κάποιες αμφιβολίες. Τώρα που έχω γυρίσει όλη την Ήπειρο, ο κόσμος, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, είναι μαζί μας. Κάποιοι βέβαια μπορεί να νομίζουν ότι θα τους διορίσουμε το παιδί τους. Δεν είναι έτσι όμως. Σήμερα υπάρχουν κανόνες για τους διορισμούς. Κι αν θέλετε, εγώ δεν διόρισα κανένα παιδί μου στο Δημόσιο, άλλοι διόρισαν. Καθαρά και ανοιχτά πράγματα. Τη διαδρομή μας στην αυτοδιοίκηση, την κρίνει ο κόσμος. Εμάς δεν μας πήραν σε πολιτικά γραφεία όπως πήραν κάποιους για να οργανώσουν  καταστάσεις, οι οποίες ελέγχονται. Εμείς είμαστε εδώ γιατί αυτή τη δουλειά που κάνουμε, ο κόσμος εκτίμησε ότι την κάνουμε καλά.

Εκτιμάτε ότι θα έχει κάποιο ρόλο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στον β’ γύρο;

Ο β’ γύρος θα είναι πιο τυπικός. Αν χρειαστεί να πάμε... Οι ευρωεκλογές δεν μας επηρεάζουν. Την προηγούμενη φορά που πήραμε τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα ουράνια.

Ευχαριστούμε.

Κι εγώ.


Βαρβάρα Αγγέλη-Γιώργος Τσαντίκος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3