ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πέρασε η συμφωνία για τα «στρατόπεδα» μεταναστών

Εικόνα του άρθρου Αλβανία: Πέρασε η συμφωνία για τα «στρατόπεδα» μεταναστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2024, 20:04
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας αποφάσισε σήμερα ότι η συμφωνία με την Ιταλία είναι συνταγματική και μπορεί να προχωρήσει.

Αλβανοί βουλευτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την επικύρωσή της παραπέμποντάς την στο δικαστήριο. Τώρα η συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο μεταξύ του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι μπορεί να ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο.

Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα να κατέχει 74 από τις 140 έδρες του Κοινοβουλίου, η συμφωνία αναμένεται να περάσει. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την κοινοβουλευτική συζήτηση και ψηφοφορία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, θα δημιουργηθούν δύο κέντρα στην Αλβανία για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου από άτομα που διασώθηκαν από τις ιταλικές αρχές σε διεθνή ύδατα.

Η κάτω Βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα και περιμένει τη Γερουσία, όπου οι δεξιές δυνάμεις της Μελόνι διαθέτουν άνετη πλειοψηφία.

Η συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά επικρίθηκε ευρέως από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, έχουν αντιταχθεί σθεναρά στη συμφωνία, με την τελευταία να λέει ότι θα ωθήσει «τους ανθρώπους σε όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές σε αναζήτηση ασφάλειας».

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά από την Ιταλία σε δύο στρατόπεδα στο βορειοδυτικό τμήμα της Αλβανίας, περίπου 3.000 μεταναστών και προσφύγων από τρίτες χώρες. Κατά τη Συμφωνία, για όλες τις δαπάνες και το διοικητικό προσωπικό ευθύνεται η ιταλική πλευρά.

Στους καταυλισμούς στην Αλβανία θα εξετάζονται τα αιτήματα για πολιτικό άσυλο των μεταναστών και προσφύγων. Σε όσους θα εγκρίνεται το δικαίωμα αυτό, θα επιστρέφουν στην Ιταλία. Την ευθύνη για τους υπόλοιπους αναλαμβάνει επίσης η ιταλική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back