ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Ελέγχεται η συνταγματικότητα των ιταλικών κέντρων μεταναστών

Εικόνα του άρθρου Αλβανία: Ελέγχεται η συνταγματικότητα των ιταλικών κέντρων μεταναστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2023, 11:07
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του πρωτοκόλλου για την κατασκευή ιταλικού κέντρου μεταναστών στις αλβανικές ακτές, μετά από προσφυγή 30 βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας», έγραψαν οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού, νυν βουλευτή, Σαλί Μπερίσα, «και η συμφωνία αντιβαίνει στις διεθνείς συμβάσεις στις οποίες προσχωρεί η χώρα μας».

Πρόκειται για ένα απροσδόκητο εμπόδιο στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που συμφώνησαν οι δύο πρωθυπουργοί για την εφαρμογή των hotspots. Στην πραγματικότητα, οι προθέσεις της Μελόνι ήταν να ανοίξουν τα κέντρα μεταναστών Shengjin και Gjader την ερχόμενη άνοιξη, αλλά η υλοποίησή τους έχει πολύ δρόμο ακόμη: τα δύο κοινοβούλια πρέπει να δώσουν το πράσινο φως, να διεξαχθούν διαγωνισμοί, να κατασκευαστούν υποδομές για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο και να μεταφερθεί και να στεγαστεί το προσωπικό από την Ιταλία, σε μια περιοχή που δεν είναι εύκολη, ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά, σε μια πρώην στρατιωτική βάση.

Η συμφωνία στην Αλβανία επρόκειτο να περάσει από το κοινοβούλιο σήμερα, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο την ανέστειλε. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε, μάλιστα, τα αιτήματα του κεντροδεξιού PD να ελέγξει τη συνταγματικότητα του πρωτοκόλλου Ράμα-Μελόνι. 

Μεταξύ των κρίσιμων σημείων, λένε οι βουλευτές του Μπερίσα, είναι η διαδικασία με την οποία ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ήθελε να δώσει το πράσινο φως για τη συμφωνία με τη Ρώμη, δηλαδή «χωρίς να περάσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η παραχώρηση εδάφους (σ.σ. τα Τίρανα θα παραχωρήσουν γη στην Ιταλία για την κατασκευή του κέντρου)». 

Έπειτα, υπάρχει το θέμα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Μπερίσα στη La Stampa: «Αναρωτιόμαστε αν αυτό που θέλουμε να κάνουμε στην Αλβανία είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες και αν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμά μας, δεδομένου ότι οι αλλοδαποί στον Χάρτη μας έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Αλβανούς».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 18 Ιανουαρίου. Στην Ιταλία το νομοσχέδιο για την επικύρωση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών στις 5 Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί η ψήφισή του στο Κοινοβούλιο. Θα συζητηθεί στα τέλη Ιανουαρίου, ακόμη και εδώ.

Με πληροφορίες από La Stampa

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back