ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Τσίπρας: Στόχος μια αμοιβαία αποδεκτή λύση

Εικόνα του άρθρου Αλ. Τσίπρας: Στόχος μια αμοιβαία αποδεκτή λύση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2018, 00:11
ΕΛΛΑΔΑ

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στο ονοματολογικό. 

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία, είπε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».

 Όσον αφορά το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κ. Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».

«Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη. Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά από εβδομάδες διαπραγμάτευσης και ότι απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμπορευτεί με την κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά στάθηκε στην ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού erga omnes και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας. Παράλληλα, είπε πως επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή». 

«Κρατάμε μικρό καλάθι, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες με τις εξελίξεις συνολικά με τις γείτονες χώρες και με την πολιτική του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας παράλληλα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη FYROM ότι εγκαταλείπει τον αλυτρωτισμό και ζήτησε πλήρη ενημέρωση της κοινωνίας για να γίνει αντιληπτό τι κερδίζουν οι Έλληνες από μια σωστή λύση.

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε να ξεκινήσει από μηδενική βάση η διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back