Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά την τοποθέτηση όλων των πολιτικών αρχηγών. Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.
Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.
Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, για το άρθρο ένα που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».
Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και παρών ψήφισαν 19.
Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν παρών.
Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής και του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη δεν θα γίνει στις προσεχείς εκλογές, μετά την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης – πλην της Ένωσης Κεντρώων – να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, καθώς απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 ψήφοι.
ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΒΟΥΤΣΗ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Η συζήτηση στη Βουλή σημαδεύτηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση του προέδρου της Βουλής με τον πρόεδρο της ΝΔ όταν ο δεύτερος αναφερόμενος σε πρόσφατη δήλωση του Νίκου Βούτση ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» υπονόησε ότι η κυβέρνηση προσδοκούσε τις ψήφους της ΧΑ.
Οργισμένη ήταν η απάντηση του κ. Βούτση ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική αθλιότητα που διακινούν κεντρικά στελέχη της ΝΔ με δημοσιογραφικά παπαγαλάκια.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και πρωθυπουργός δεν έχουν μιλήσει σε κανένα επίπεδο με τη ΧΑ, υπογράμμισε ότι η αριστερά ουδέποτε είχε σχέση με τον φασισμό και προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ αν επιμένει στα όσα λέει να υποβάλει τώρα πρόταση μομφής εναντίον του.
«Θα περίμενα να υπηρετείτε το αξίωμά σας με περισσότερη ψυχραιμία και όχι με τέτοια ένταση», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Κάλεσε δε τον κ. Βούτση «να πει εάν ο εκλογικός νόμος συγκέντρωνε 200 ψήφους θα μετρούσαν ή όχι οι ψήφοι της ΧΑ, όταν μάλιστα παπαγαλάκια του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν τις προηγούμενες μέρες ότι είχαν 197 ψήφους- προσμετρώντας δηλαδή και αυτές της ΧΑ».
«Γιατί δεν είπατε το ίδιο με τον Σταύρο Δήμα που δεν ήθελε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους της ΧΑ;» παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον εκλογικό νόμο.
«Κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλή για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ από το βήμα της Βουλής.
«Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Κ. Μητσοτάκης: Για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.
«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουν ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».
Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Φ. Γεννηματά: «Ο εκλογικός νόμος που φέρνετε είναι ο αριστερός φερετζές στις δεξιές πολιτικές που εφαρμόζετε, κάνετε τα πάντα για να παραμείνετε στις ζεστές καρέκλες της εξουσίας. Είστε επικίνδυνοι» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά μιλώντας νωρίτερα στην Βουλή.
Δ. Κουτσούμπας: «Ο διακηρυγμένος στόχος της Κυβέρνησης να συγκεντρώσει 200 ψήφους ήταν για να δώσει την εικόνα μιας εμβληματικής πρωτοβουλίας ώστε να χρυσώσει λίγο το χάπι σε αρκετούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της αφού όλα τα άλλα που είχε υποσχεθεί στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε στο όνειρό τους δεν πρόκειται να τα δουν». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στ. Θεοδωράκης: «Αν είχαμε απλή αναλογική θα έπρεπε σήμερα να συνεργαστούν 5 κόμματα για να κάνουν κυβέρνηση. Υπάρχει τέτοια σύγκλιση στη Βουλή και δεν το βλέπουμε», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και υπογράμμισε: «Ηττηθήκατε, το σχέδιο σας δεν γκρεμίστηκε από τη ΧΑ γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση».
Β. Λεβέντης: Σκληρή επίθεση κατά της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του εκλογικού νόμου άσκησε από βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κ. Λεβέντης, την ομιλία του χαρακτήρισε τη ΝΔ «ανώριμη και αμετανόητη που ενσπείρει -όπως είπε- φοβικά σύνδρομα» και υποστήριξε ότι η κ. Φώφη – εννοώντας την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό.