ΚΟΣΜΟΣ

Αλ. Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν επέστρεψε στη Ρωσία

Εικόνα του άρθρου Αλ. Λουκασένκο: Ο Πριγκόζιν επέστρεψε στη Ρωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2023, 14:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ο επικεφαλής των μισθοφόρων της ομάδας Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και οι στρατιώτες του έχουν παραμείνει στα στρατόπεδα όπου είχαν μείνει πριν από μια αποτυχημένη ανταρσία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο βοήθησε στη μεσολάβηση μιας συμφωνίας για τον Πριγκόζιν στην εξέγερσή του στις 24 Ιουνίου με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας για τον ίδιο και τους στρατιώτες του και την άδεια να εγκατασταθούν στη Λευκορωσία.

Αφού είπε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πριγκόζιν βρισκόταν στη Λευκορωσία, ο Λουκασένκο δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο επικεφαλής των μισθοφόρων βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και ότι τα στρατεύματα της Βάγκνερ εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα στρατόπεδά τους.

Δεν διευκρίνισε την τοποθεσία των στρατοπέδων, αλλά οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν πολέμησαν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πριν από την εξέγερσή τους.

Σϋμφωνα με το Reuters, ένα επιχειρηματικό αεροσκάφος που συνδέεται με τον Πριγκόζιν αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Μόσχα την Τετάρτη και κατευθυνόταν προς τη νότια Ρωσία την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης της πτήσης, αλλά δεν ήταν σαφές αν ο επικεφαλής των μισθοφόρων επέβαινε σε αυτό.

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η προσφορά προς την Βάγκνερ να σταθμεύσει κάποια από τα μαχητικά της στη Λευκορωσία -μια προοπτική που έχει θορυβήσει τις γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ- εξακολουθεί να ισχύει.

Με πληροφορίες από AP, Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back