Μετά τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα για την πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να καταθέσει στον πρωθυπουργό την πρόταση για στέγαση Δημαρχείου στο κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης φαίνεται ότι προσπαθεί να ρίξει μια... γέφυρα στη δημοτική αρχή. «Δεν θέλω να έρθω σε σύγκρουση με κανέναν φορέα. Αν με πείσει ο δήμαρχος…» είπε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι έχει την πρόθεση να κάνει πίσω. Τη Δευτέρα εκτιμάται ότι θα γίνει συνάντηση των δύο αντρών («έχω ζητήσει να έρθει εδώ ο δήμαρχος τη Δευτέρα» είπε χαρακτηριστικά).
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο περιφερειάρχης κατέθεσε τη δική του πρόταση (σ.σ. όχι του περιφερειακού συμβουλίου) για την αξιοποίηση του παλιού Πανεπιστημίου, αφού ανέφερε ότι «είχαμε φτάσει στο ‘σχεδόν’ να τελειώσουμε το θέμα», εννοώντας το θέμα της παραχώρησης του κτιρίου στην Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο των συζητήσεων με την ΕΤΑΔ.
Διαβάστε
Το παλιό Πανεπιστήμιο και η πόλη που θέλουμε
Μια πρόταση που έρχεται να συνθέσει ό,τι έχει ακουστεί δημοσίως ή όχι: από τη στέγαση των μουσείων Ιατρικής και Τυπογραφίας, έναν σχεδιασμό που φέρεται να επιθυμεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ενός χώρου για μοντέρνα τέχνη (σ.σ. πρόταση του Εμ. Κολοκυθά για Κέντρο Μοντέρνας Τέχνης) μέχρι τη στέγαση του Πειραματικού Λυκείου και οτιδήποτε άλλου προκύψει. «Θα εξετάζαμε διάφορες περιπτώσεις, πιθανώς και σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Εγώ για όλο το κτίριο να γίνει ένα πράγμα, δεν είμαι ποτέ υπέρ» ανέφερε.
Αν και έκανε αναφορά στη μελέτη που είχε γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου (και δη από την τότε αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη) για φοιτητικές κατοικίες και εμπορικές χρήσεις, ο κ. Καχριμάνης δεν τη θέτει πια στο τραπέζι της ενδεχόμενης αξιοποίησης του παλιού Πανεπιστημίου.
Ο κ. Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, υπεραμύνθηκε της διεκδίκησης του κτιρίου εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, επαναλαμβάνοντας το γνωστό επιχείρημα περί αποπληρωμής των δανείων μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την ανακατασκευή του μισού κτιριακού συγκροτήματος, όπου σήμερα στεγάζονται οι ΔΟΥ και η Διεύθυνση Μεταφορών. Σημειωτέον βέβαια ότι τα δάνεια αυτά είχαν παρθεί από την κρατική Περιφέρεια, ενώ το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, πέρασε στις αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας (μετά την κατάργηση των κρατικών Περιφερειών) με όλα τα συναφή –έξοδα, έσοδα, υποχρεώσεις κ.λπ.
«Εγώ θεωρούσα ότι το παλιό Πανεπιστήμιο ανήκει εκ των ουκ άνευ στην Περιφέρεια Ηπείρου» είπε, στην προσπάθειά του να αιτιολογήσει τις όποιες συζητήσεις έκανε για την παραχώρηση του κτιρίου.
Τέλος, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και σε όσους υποστηρίζουν την άποψη ότι το κτίριο του παλιού Πανεπιστημίου πρέπει να κατεδαφιστεί. Όπως είπε, το κτίριο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή και ότι, σε περίπτωση ανέγερσης νέου κτιρίου, ο συντελεστής δόμησης θα είναι μικρότερο.
Και μια υποσημείωση: Μέχρι στιγμής, ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ δεν έχει παρουσιάσει εκτενώς την πρότασή του για στέγαση του Δημαρχείου στο παλιό Πανεπιστήμιο.